ΕΛΛΑΔΑ

Ακυρώθηκε η μεταβίβαση των τουριστικών εκτάσεων του παραλιακού μετώπου Αττικής

Ακυρώθηκε η μεταβίβαση των τουριστικών εκτάσεων του παραλιακού μετώπου Αττικής
ΙΝΤΙΜΕ/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην κυριότητα του Δημοσίου θα παραμείνει τελικά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της μεταβίβασής του σε εταιρείες του Δημοσίου τομέα μεγάλων τουριστικών και μη εκτάσεων, πολλές από τις οποίες ήταν στην κυριότητα του Ε.Ο.Τ., οι οποίες ξεκινούν από το Λαγονήσι και φτάνουν μέχρι τη Παλαιά Φωκαία.

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Σαρωνικού και ακύρωσε την μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων που είχε γίνει το 2014 με υπουργική απόφαση στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και στην συνέχεια το επόμενο έτος, μεταβιβάστηκαν στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ) λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4321/2015.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δήμου Σαρωνικού Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου (2298/2020) αποφάνθηκε (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος), ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν. Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν, εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και του αιγιαλούς και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμου. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013, έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμά της και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.

Παράλληλα, όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φωκαία και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά Δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017, στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας , εξαιρούνται κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού δήλωσε τα εξής:

«Ειδικά για τις παραλίες στο Λαγονήσι και στην Αλυκή, ο Δήμος είχε κάνει πολλούς αγώνες από παλιά, να μην έχει η ΕΤΑΔ, τη διαχείριση τους, αλλά να παραμείνουν στο Δημόσιο, ώστε η διαχείριση να γίνεται από το Δήμο, ζήτημα στο οποίο τώρα δικαιώνεται.

Είναι πολύ σημαντική απόφαση διότι με αυτήν όπως και με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, την 846/2020, που ακύρωσε τη μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο, που είχε γίνει αρχικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ, τίθενται τα συνταγματικά όρια στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ