ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσακρής: Κρας τεστ για τη Νότια Ελλάδα η επόμενη εβδομάδα

Κορωνοϊός - Τσακρής: Κρας τεστ για τη Νότια Ελλάδα η επόμενη εβδομάδα
AP Photo/Kemal Softic

Την εκτίμηση ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει σημείο καμπής για την εξέλιξη της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα εξέφρασε ο Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας. 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εξήγησε ότι στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές από τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, κι αυτός ήταν ο κύριος παράγοντας που βοήθησε στην εκτίναξη της επιδημίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό η πτώση της θερμοκρασίας στη Νότια Ελλάδα θα αποτελέσει το κρας τεστ της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, αλλά αυτό ήταν που έδωσε τη δυναμική της επιδημίας στην Ευρώπη. Το επιδημικό κύμα κάμπτεται με δυσκολία. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο περίπου 10% έχουν μειωθεί τα κρούσματα που καταγράφονται, κάτι που δείχνει ότι στη χειμερινή περίοδο είναι πολύ δύσκολο να κάμψεις την εξάπλωση του ιού».

Η Ευρώπη δεν συνειδητοποίησε με τις πρώτες αλλαγές θερμοκρασίας ότι θα εκτιναχθεί η επιδημία και βλέπουμε να καταγράφει τα μισά κρούσματα καθημερινά στον πλανήτη μας, σημείωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αποτελεί «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown την 1η Δεκεμβρίου» στην χώρα.

«Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής· θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση (των κρουσμάτων) αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ