ΕΛΛΑΔΑ

Tην αποστρατικοποίηση έξι νησιών ζητά η Τουρκία με νέα Navtex

Tην αποστρατικοποίηση έξι νησιών ζητά η Τουρκία με νέα Navtex
Turkish Defense Ministry via AP, Pool

Νέα πρόκληση της Τουρκίας που αργά το βράδυ της Παρασκευής  εξέδωσε νέα Navtex με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση έξι ελληνικών νησιών.

Αυτή τη φορά η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση του Αη Στράτη, της Μυτιλήνης, της Λήμνου, των Ψαρών, της Τήλου και της Χάλκης.

Όπως αναφέρεται στην τουρκική Navtex, παραβιάζονται τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πολλές αμφισβητήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και η Συνθήκη των Παρισίων.

Δείτε παρακάτω τη νέα Navtex:

Υπερπτήση F-16 πάνω από τις Οινούσσες

Λίγες ώρες νωρίτερα, το μεσημέρι της Παρασκευής τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, χωρισμένα σε δύο ζευγάρια πέταξαν πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες.

Tα τουρκικά F-16 αφού έκαναν παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και στη συνέχεια παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο προχωρώντας και σε πτήση πάνω από ελληνικό έδαφος.

Τα δυο τουρκικά ζεύγη πέταξαν στα 24.500 πόδια πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Αμέσως στον αέρα βρέθηκαν δυο ζευγάρια ελληνικών μαχητικών, με τα ελληνικά «γεράκια» να αναχαιτίζουν άμεσα τους Τούρκους πιλότους.

Να σημειωθεί πως τις τελευταίες δυο εβδομάδες οι παραβιάσεις είναι ελάχιστες από τουρκικά μαχητικά ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο από τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, CN-235.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ