ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Σταθεροποιείται σταδιακά η κατάσταση, να μην λυγίσουμε τώρα»

Κορωνοϊός: «Σταθεροποιείται σταδιακά η κατάσταση, να μην λυγίσουμε τώρα»
ΙΝΤΙΜΕ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, εξέφρασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Επισήμαναν ωστόσο, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως «δεν πρέπει να λυγίσουμε τώρα», ενώ δεν έκαναν κάποια εκτίμηση για την άρση του lockdown. 

Παίρνοντας το λόγο η κυρία Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως έχουμε 1.388 νέα κρούσματα στη χώρα μας, ενώ ο συνολικός αριθμος ασθενών σε ΜΕΘ ανέρχεται σε 549.

Την ίδια ώρα, το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 84 άνθρωποι.

Η καθηγήτρια ανέφερε πως η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει το 86%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα αγγίζει το 99%, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

Η ίδια σημείωσε πως παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων «αλλά όχι με τον αριθμό που περιμέναμε. Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Η συνάθροιση σε σπίτια βάζει σε κίνδυνο την προσπάθειά μας», προειδοποίησε.

«Η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη» είπε η παιδίατρος, που ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 νεκροί από τον κορωνοϊό.

Επίσης, μόνο μέσα στο Νοέμβριο 183 ασθενείς κάτω των 65 διασωληνώθηκαν και 117 άτομα κάτω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους.

Τόνισε πως το εμβόλιο όταν έρθει θα είναι ασφαλές ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αποδίδουν

Η κα. Παπαευαγγέλου μίλησε όμως και για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ερευνών για φάρμακα μονοκλονικών αντισωμάτων που θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως κανένα μέτρο δεν είναι ικανό από μόνο του να δαμάσει την πανδημία. Όπως είπε, «θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια δέσμη από πολλά μέτρα σε ατομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. Η ταυτόχρονη εφαρμογή πολλαπλών εμποδίων θα καταφέρει να δαμάσει την πανδημία» σχολίασε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτες σε εταιρείες και εργοστάσια που δείχνουν πως αν ο ιός εισέλθει σε μια κλειστή κοινωνία, η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει την διασπορά κατά τουλάχιστον 50 φορές.

Ακόμη, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα αποδίδουν και σημείωσε πως «πρέπει να ισωπεδώσουμε την καμπύλη».

«Υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου 400 την ημέρα».

Μείωση των κρουσμάτων - Ανησυχεί η εικόνα της Θεσσαλονίκης

Με τη σειρά του ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως 252 κρούσματα σημειώθηκαν στην Αττική, 300 στη Θεσσαλονίκη, 88 στην Πέλλα, 65 στην περιφέρεια της Ημαθίας και 81 στην περιφέρεια της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ηλικίες 40 - 65 και άνω των 65 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ενώ ο ιός φαίνεται πως χτυπά περισσότερο του 65 ετών και άνω.

Όσον αφορά τα παιδιά, οι αριθμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τα τεστ και τα διαγνωσμένα κρούσματα που προκύπτουν από αυτά, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα».

«Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.

«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Συνολικά, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, το ίδιο όμως και η Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα».

«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό» δήλωσε εμφατικά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Για τα εμβόλια

Για τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης που δείχνουν αποτελεσματικότητα που φτάνει έως και 90%.

Ειδικότερα, η ανάλυση 131 περιπτώσεων με covid 19 έδειξε ότι μια χαμηλή δόση ακολουθούμενη από μια υψηλή δόση είχε 90% αποτελεσματικότητα, ενώ μια υψηλή δόση ακολουθούμενη από μια υψηλή δόση είχε 62% αποτελεσματικότητα.

Η ανάλυση, επίσης, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές που έλαβαν τη δόση του εμβολίου.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου).

Για την άρση του lockdown

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η απόφαση για την άρση των μέτρων θα παρθεί από την κυβέρνηση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τόνισε πως «για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι η υγεία. Ο ιός παραμένει ανάμεσά μας. Η εφαρμογή των μέτρων είναι το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής».

Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει σταθεροποίση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, αλλά σε άλλες, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχουμε την εικόνα που θα θέλαμε, ενώ έκανε αναφορά και στη λειτουργία του συστήματος Υγείας, που πιέζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ