ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι προβλέψεις του ΑΠΘ για τα κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός: Οι προβλέψεις του ΑΠΘ για τα κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τις προβλέψεις του, οι οποίες βασίζονται στο μοντέλο που εφαρμόζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), για την πορεία των κρουσμάτων ενόψει των Χριστουγέννων, αποκάλυψε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μάλιστα, έδωσε αριθμό κρουσμάτων για ημερομηνίες - «κλειδιά» για το διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όπως προκύπτουν από το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν στο ΑΠΘ:

  • Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στα 2.500 κρούσματα
  • Στις 7 Δεκεμβρίου 2.200 κρούσματα
  • Στις 15 Δεκεμβρίου 2.000 κρούσματα

Όσον αφορά στη σταθεροποίηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο είναι σε φάση σταθεροποίησης, μάλιστα με μία σχετική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στα 20%-25%».

Συμπλήρωσε πως «βλέπουμε μία μικρή μείωση που θα επιταθεί τις επόμενες ημέρες».

Στην ερώτηση κατά πόσο θα επηρεαστεί η πορεία των νέων κρουσμάτων από μία σταδιακή άρση του lockdown, ο καθηγητής ανέφερε πως «δεν θα δούμε στις 15 Δεκεμβρίου αύξηση, όμως από τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε ορατή αύξηση».

Ειδικά για τις 20 Δεκεμβρίου προειδοποίησε ότι «με δεδομένη μια αύξηση μπορεί να έχουμε 2.600 κρούσματα και θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να δούμε το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την αύξηση».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ εξήγησε ότι «δεν είναι ένα γραμμικό φαινόμενο. Αυτό που θα συμβεί στις 15 με 20 Δεκεμβρίου θα είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που θα έχουμε στις 25 με 30 Δεκεμβρίου. Μπορεί να φτάσουμε ξανά στα 3.000 κρούσματα. Σημασία έχει και το πώς θα ανοίξουμε, όχι μόνο το πότε».

Σχετικά με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «έχω αμφιβολίες», διευκρινίζοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί «δεν είναι η μετάδοση από παιδί σε παιδί. Είναι η μετάδοση στους ενήλικες».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε, τέλος, την ανάγκη να αυξηθεί η υποχρεωτική τηλεργασία στο 70%:

«Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και μήνες. Είμαστε ακόμα στο 50%. Ομως δεν φτάνει να βγάλουμε μια ΚΥΑ και να λέμε ότι πάει στο 70%. Πρέπει και να τηρείται το μέτρο. Ξέρω περιπτώσεις, ακόμα και σε πολυεθνικές, όπου δεν εφαρμόζεται το 50%».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ