ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος: Θα παραμείνουν σε υψηλούς αριθμούς για αρκετό καιρό οι διασωληνωμένοι και νεκροί

Βατόπουλος: Θα παραμείνουν σε υψηλούς αριθμούς για αρκετό καιρό οι διασωληνωμένοι και νεκροί
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Η δραματική σημερινή εικόνα της πανδημίας αναμένεται να παραμείνει και τις επόμενες ημέρες όσον αφορά στις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, όπως δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής και ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν θα ανοίξει την Δεκεμβρίου.

Έχρισε δε, πρωταρχική ανάγκη το άνοιγμα των σχολείων.

«Θα παραμείνουν δυστυχώς σε υψηλούς αριθμούς για αρκετό καιρό οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί» τόνισε ο καθηγητής, και συμπλήρωσε:

«Ναι μεν πέφτουν τα κρούσματα αλλά όχι στο ρυθμό που θα θέλαμε. Μας ανησυχεί αυτό. Η πτώση είναι μικρότερη. Το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε, ενώ τελικά ο ιός είναι παντού. Οποιαδήποτε περιοχή, που δεν έχει πολλά κρούσματα, μπορεί με ένα “ατυχές” περιστατικό να διασπαρεί. Δεν είναι στους ρυθμούς που ελπίζαμε η πτώση. Υπήρχαν παντού κρούσματα και το καλοκαίρι και το γνωρίζαμε».

Εξήγησε δε, πως «βασικός τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια και ο συνωστισμός και μετά η μετάδοση από τις επιφάνειες».

Ήταν, μάλιστα, καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχουν μεταλλάξεις αλλά ακόμη δεν υπάρχει πρόβλημα».

Για τα Χριστούγεννα και το άνοιγμα των σχολείων είπε ότι είναι «πολύ νωρίς η 1η Δεκεμβρίου για άνοιγμα της χώρας. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα, ταλαιπωρούνται τα παιδιά και οι γονείς. Πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ