ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για την Πάτρα: Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα

Συναγερμός για την Πάτρα: Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Και περιοχές της επαρχίας προκαλούν πλέον ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, με το φόβο να γίνουν... Θεσσαλονίκη να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πάτρα, όπου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς είναι μία από τις επτά περιοχές που εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Φόβοι εκφράζονται και για τη δημιουργία εστιών διασποράς του ιού τη Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα.

Την ίδια ώρα, ανησυχία εκφράζεται και για την Αιτωλοακαρνανία, καθώς την Πέμπτη ήταν η περιοχή -από τις επτά «κόκκινες» που έχουν μπει πλέον στο μικροσκόπιο- με τα περισσότερα νέα κρούσματα (42).

Επικοινωνία Μητσοτάκη με το δήμαρχο της Πάτρας

Την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα τη Δευτέρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που ειχε σήμερα μαζί τους.

Συγκεκριμένα -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ο κ.Μητσοτάκης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρέων και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε την αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, «γεγονός που επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό».

Οι επτά περιοχές

Τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και αποτελούν πηγή ανησυχίας αποκάλυψε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε ο ίδιος σε ορισμένες περιοχές εμφανίζονται πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους και ανέφερε χαρακτηριστικά τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Μυτιλήνη.

«Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Βατόπουλος: Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία

Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο που μίλησε στον ΣΚΑΪ.

«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ιωάννινα: Εντοπίστηκαν 31 κρούσματα σε στρατόπεδο

Πάνω από 30 στρατιώτες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο στρατόπεδο Κατσιμήτρου, του Περάματος στα Ιωάννινα.

Τοπικό μέσο αναφέρει ότι έχουν κάνει την εμφάνιση τους εδώ και μέρες κρούσματα στο στρατόπεδο, αλλά η 6 ΥΠΕ ενημερώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν, με τον διοικητή, Γιάννης Καρβέλη, να δίνει την Πέμπτη εντολή για διενέργεια μοριακών τεστ, όπου και τα αποτελέσματα τους έδειξαν τα 31 κρούσματα.

Τα rapid test διενεργήθηκαν από το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο πηγές αναφέρουν ότι από τις προηγούμενες ημέρες στρατιώτες εμφάνιζαν συμπτώματα πυρετού, όπως μεταδίδει το epiruspost.gr.

Από την Ταξιαρχία αλλά και το ΓΕΣ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ενημέρωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ γίνεται ιχνηλάτηση επαφών και εκτός στρατοπέδου.

Τα τελευταία στοιχεία

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 2.018 νέα κρούσματα του ιού, εκ των οποίων δύο εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99.306, εκ των οποίων το 53,1% άνδρες.

Τα 4.851 (4,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25.924 (26,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 608 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 166 (27,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 80,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά 524 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ