ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σταμπουλίδης: Έρχεται πλαφόν στις τιμές των τεστ Covid 19

Κορωνοϊός - Σταμπουλίδης: Έρχεται πλαφόν στις τιμές των τεστ Covid 19
INTIME NEWS / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την πάταξη των μέτρων αισχροκέρδειας και ασύμμετρων ανατιμήσεων, με φόντο την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες, μέσω τροπολογίας, νομοθετική διάταξη για τη θέσπιση ανώτατων τιμών χρέωσης επί των τεστ έναντι του κορωνοϊού (τεστ μοριακού ελέγχου και rapid tests) καθώς και ανώτατες τελικές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο γ.γ. Εμπορίου, μετά τη νομοθετική διάταξη θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται οι τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-Cov2 σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • Ανώτατη τιμή χρέωσης για μοριακά τεστ Covid 19 (RT-TCR): 40 ευρώ
  • Ανώτατη τιμή χρέωσης rapid test (ανίχνευση αντιγόνου) SARS-Cov2: 10 ευρώ

«Μέλημα μας ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς, που όμως τώρα βρίσκεται σε αναστολή. Γνωρίζοντας ότι για λόγους πρόληψης γίνεται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης, με σχετική τροπολογία», τόνισε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο κ. Σταμπουλίδης επεσήμανε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης από την πρώτη στιγμή της πανδημίας διασφάλισε την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς, την επάρκεια αγαθών υγεινομικής περίθαλψης - έχει δοθεί η δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες να παράγουν αντισηπτικά και μάσκες και έχει μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησής τους καθώς και την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες με χαμηλό κόστος.

Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι έχουν ληφθεί οι εξής αποφάσεις:

1. Αναπτύχθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις τιμές.

2. Πρώτη στην Ευρώπη, η Ελλάδα ενεργοποίησε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας τον έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.

3. Μειώθηκε ο ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

4. Θεσπίστηκε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ' αυτόν τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας την διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.

5. Αναβαθμίστηκε η υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300 χιλιάδες καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.

6. Γίνεται εποπτεία με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα (ΕΛΑΣ-ΔΙΜΕΑ-ΕΑΔ-ΛΣ-ΣΕΠΕ-Δημοτικές Αστυνομίες) για την τήρηση των μέτρων και την προστασία των πολιτών, με την πραγματοποίηση περισσότερων από 660.000 ελέγχους ανά την επικράτεια.

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε κάθε ανεπιθύμητη εμπορική πρακτική. Όπου κι όποτε χρειαστεί, θα παρέμβουμε και μάλιστα σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών», κατέληξε ο γ.γ. Εμπορίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ