ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Όλα τα σενάρια για lockdown και εστίαση

Κορωνοϊός: Όλα τα σενάρια για lockdown και εστίαση
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Το μικρό και προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς εν όψει των Χριστουγέννων είναι το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την ώρα που από τους επιχειρηματίες της εστίασης ακούγεται κραυγή αγωνίας. Εκπρόσωποι του κλάδου δεν κρύβουν την αγωνία τους ότι ένα μέρος των επιχειρήσεων τους δεν θα επανέλθει μετά την καραντίνα, ειδικά στην Αττική.

Μάλιστα και μεταξύ των ειδικών υπάρχουν διαφωνίες για το ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης, καθώς η λειτουργία εστιατορίων και καφέ συνοδεύεται από ανησυχία για αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, δεδομένου ότι σε αυτούς τους χώρους η μάσκα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως, για παράδειγμα, στα καταστήματα.

Ο πρωθυπουργός από τη Δευτέρα θα έχει συνεχείς συσκέψεις με τους ειδικούς στις οποίες θα τεθούν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown,

Ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά και το δεύτερο lockdown ενώ τα σενάρια για άνοιγμα ή μη, της εστίασης λίγο πριν τα Χριστούγεννα κάθε άλλο παρά βοηθά τους επιχειρηματίες.

«Γίνονται κάποιες δηλώσεις από αρμόδιους υπουργούς και από την κυβέρνηση που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων πιθανόν μετά τις 15 Δεκεμβρίου ενώ άλλοι λένε για μετά τα Χριστούγεννα. Στο κομμάτι αυτό δεν είμαστε ακόμα ενήμεροι σοβαρά και υπεύθυνα για το αν θα ανοίξουμε ή δεν θα ανοίξουμε» είπε στο CNN Greece ο κ. Γιάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής

«Όσον αφορά το κομμάτι εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία και ό,τι άλλο περιλαμβάνει το κομμάτι της εστίασης, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα καταστήματα τα οποία λειτουργούν με όρθιους, δηλαδή τα μπαράκια, δεν θα ανοίξουν σίγουρα. Άλλη επίσημη επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Διαβάστε αναλυτικά:

SOS από τους εστιάτορες: Μη επιστρεπτέα προκαταβολή και ΕΣΠΑ μόνο για εστίαση, αλλιώς δεν αντέχουμε

Προβληματισμός για εστιατόρια και καφέ

Στην κυβέρνηση εξετάζεται το σενάριο της λειτουργίας εστιατορίων και καφέ με πολύ αυστηρά μέτρα περίπου στις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «έκρηξης» κρουσμάτων.

Ωστόσο κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα και η λύση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι θα προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, δεν αποκλείεται να μην ανοίξουν καθόλου εστιατόρια και καφέ, κι αυτό διότι ούτε οι εκπρόσωποι του κλάδου είναι θετικοί για ένα άνοιγμα λίγων ημερών και υπό δρακόντεια μέτρα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου εστιατόρια και καφέ την περίοδο των εορτών, δηλαδή να μην μπει η εστίαση στο σενάριο του «ακορντεόν», καθώς η ζημία που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο για περιορισμένο άνοιγμα της εστίασης δεν αφορά κέντρα διασκέδασης και μπαρ, καθώς για αυτούς τους χώρους έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν.

Αυτό που απεύχονται οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι να λειτουργήσουν με την λογική του «ακορντεόν», όπως λένε.

«Δηλαδή να ανοίξουμε, να κλείσουμε, να ξανανοίξουμε κ.λπ. Εμείς θα πρέπει να ανοίξουμε αν και εφόσον αυτό αποφασιστεί από την κυβέρνηση με μία λογική ότι πρέπει να προστατέψουμε και τον κόσμο και τους πελάτες μας. Όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή θα τηρήσουμε τους όποιους κανόνες μας επιβάλει η κυβέρνηση. Δεν μπορούμε όμως να ανοιγοκλείνουμε τα καταστήματά μας γιατί έχουμε ευπαθήπροϊόντα. Πιθανόν να είναι χειρότερο να ανοίξουμε για 15 μέρες και να ξανακλείσουμε από το να μην ανοίξουμε καθολου» τονίζει στο CNN Greece ο κ. Δαβερώνης.

Ο κλάδος της εστίασης για το διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου λειτούργησε στην Αττική και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας είχε μία μείωση κατά 60% όσον αφορά την προσέλευση πελατών. Στα περιφερειακά εστιατόρια η μείωση της πελατείας ήταν της τάξης του 25%

«Υπάρχει προβληματισμός και δεν ξέρω αν θα επανέλθουν τα καταστήματα όπως και τον Ιούνιο ένα 15% με 20% των συναδέλφων δεν επανήλθαν και νομίζω ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα επανέλθουμε. Διότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι στην ουσία δάνειο και επίσης η ενίσχυση της περιφέρειας Αττικής που έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έχει αφήσει ένα 80% των συναδέλφων της εστίασης έξω από το πρόγραμμα» τονίζει ο κ. Δαβερώνης.

Τα σενάρια της κυβέρνησης

Για πρόωρη συζήτηση αναφορικά με την άρση του lockdown και για το τι θα ισχύσει την περίοδο των εορτών, έκανε άλλωστε λόγο χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι 18 περιοχές: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

Ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε ότι αστοχίες ή μη τήρηση των μέτρων και σε άλλες περιοχές μπορεί να τις φέρει στην ίδια θέση με τις προαναφερόμενες.

Κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν ότι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει το «απαγορευτικό» να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του αποκάλυψε πως η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την αγορά πριν τις γιορτές. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας.

Ένας σημαντικός περιορισμός των κρουσμάτων θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου, κάτι που η κυβέρνηση, δια στόματος της υπουργού Παιδείας έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της. Κατι τέτοιο, ιωστόσο, μοιάζει με τα σημερινά δεδομένα απίθανο.

Μία αλλη ημερομηνία, που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η 21η Δεκεμβρίου, ημέρα που που μελετάται να γίνει μία περιορισμένη χαλάρωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς και με την προοπτική ότι μετά τις γιορτές, στα μέσα Ιανουαρίου, αναμένεται το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Έχοντας ως νέο ορόσημο τα μέσα Δεκεμβρίου το διάστημα των 16 ημερών που μεσολαβεί θεωρείται κρίσιμο ώστε να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Την εκτίμηση άλλωστε ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας θα λάβει χώρα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων εξέφρασε το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας. Αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση», σημείωσε ο κ. Πέτσας, απευθύνοντας, παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες για αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασία κι αυτοπεριορισμού απέναντι στον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς τι θα ανοίξει πρώτα, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως «το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση».«Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά».

Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει πως «προϋπόθεση είναι να πέφτουν τα κρούσματα». Πιο θετικός το άνοιγμα της οικονομίας να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, καθώς και «μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά» εμφανίστηκε σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου. Την υπόθεση να ανοίξει κάτι πριν από τις 14 Δεκεμβρίου, απέκλεισε άλλωστε σήμερα και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Σύψας: Lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου

Στην προσωπική εκτίμηση ότι είναι νωρίς για άρση του lockdown προχώρησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι για την άρση των μέτρων στην εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους θα πρέπει τα επιδημιολογικά στοιχεία να επιτρέψουν μια τέτοια ενέργεια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι τα SMS θα πρέπει να παραμείνουν ακόμα και την περίοδο των εορτών.

Ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια.

«Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», ανέφερε.

Συγκεκριμένα, τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τη 14η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, αν η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου εκτίμησε ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Αναφορικά με την περίοδο των Χριστουγέννων προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ