ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: «Όχι» στο άνοιγμα σχολείων - Τα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: «Όχι» στο άνοιγμα σχολείων - Τα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Κατηγορηματικός για τον ασφαλή τρόπο σταδιακής άρσης του lockdown είναι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που μιλώντας στο CNN Greece εκτίμησε ότι η συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων είναι πρόωρη και δημιουργεί ευφησυχασμό. Παράλληλα επανέλαβε τη θέση του για άρση των μέτρων υπό την προϋπόθεση μείωσης των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό σε διψήφιο αριθμό

«Στη συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων δεν επιθυμώ να συμμετέχω. Και αυτό διότι τη θεωρώ πρόωρη που προσφέρει μια ψυχολογική χαλάρωση που αν αποτυπωθεί στην εφαρμογή των μέτρων θα μας κάνει ζημιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Την ίδια ώρα δεν έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία της συμβολής του κάθε περιοριστικού μέτρου στο lockdown του Νοεμβρίου, τα οποία συγκρινόμενα με εκείνα του Απριλίου θα μας οδηγήσουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα», συνέχισε.

«Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουμε βιαστική άρση των μέτρων που θα μας οδηγήσει σε μία ενδεχόμενη υποτροπή», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου το προσεχές διάστημα, εκτίμησε ότι «τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν χαλάρωση, δεν έχουμε αριθμούς που να μας επιτρέπουν να πάρουμε μια τέτοια απόφαση».

«Θα πρέπει να δούμε με ψυχρή ανάλυση τι θα προηγηθεί στην άρση των μέτρων».

«Αν ανοίξουμε με 300 ή 400 ανθρώπους διασωληνωμένους δεν θα μιλάμε για τρίτο κύμα της πανδημίας, αλλά για συνέχιση του δεύτερου κύματος που κάνει εξάρσεις και υποτροπές», προειδοποίησε.

«Στις 25 Οκτωβρίου, πριν από περίπου ένα μήνα, είχαμε 95 διασωληνωμένους και μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες φτάσαμε σε πάνω από 500, αριθμό στον οποίο έχουμε σταθεροποιηθεί και παραμένουμε τις τελευταίες 10 ημέρες», συμπλήρωσε.

Για το πότε οι διασωληνωμένοι ασθενείς στη χώρα θα μπορούσαν να μειωθούν σε διψήφιο αριθμό βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, εξήγησε πως για την ώρα τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι επαρκή και πως αναμένεται η σχετική εκτίμηση του ΑΠΘ, εντός των επόμενων ημερών.

«Περιμένουμε μια τέτοια εκτίμηση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το οποίο μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ιδιαίτερα αξιόπιστο. Ωστόσο δεν αρκεί η εκτίμηση, πρέπει να το δούμε να συμβαίνει στην πραγματικότητα», είπε, σημειώνοντας ότι τα 2.000 ημερήσια κρούσματα προβλεπόταν για τις αρχές Δεκεμβρίου που στην πράξη συνέβη πολύ πιο σύντομα, στις αρχές Νοεμβρίου.

Σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη αργή απόδοση των μέτρων περιορισμού, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε πλήθος ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και χωρών, σημείωσε ότι «τα lockdown δίνουν αποτελέσματα από τη στιγμή που λαμβάνονται όλα τα μέτρα».

«Μέχρι και την ημέρα που έκλεισαν και τα δημοτικά σχολεία, δεν βλέπαμε απόδοση του lockdown ούτε στην Ελλάδα ούτε στις περισσότερες χώρες διεθνώς. Ξεκινήσαμε να βλέπουμε αποτέλεσμα μετά την καθολική εφαρμογή των μέτρων περιορισμού. Το υψηλό επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινωνία χρειάζεται πάντα περισσότερο χρόνο για να μειωθεί απ’ ότι ένα χαμηλότερο επίπεδο».

Αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δήλωσε πως πρόκειται για ένα εμβόλιο που δεν είναι σαν τα συνηθισμένα εμβόλια που αγοράζει κανείς από τα φαρμακεία, υπογραμμίζοντας πως η συζήτηση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού γίνεται σε σωστό χρόνο.

«Θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν, κατά συνέπεια η προετοιμασία είναι απαραίτητη προκειμένου να μην χρονοτριβήσουμε από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμο», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ