ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος: Δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου

Βατόπουλος: Δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Στην εκτίμηση ότι το lockdown δύσκολα θα τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου προχώρησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα» τόνισε ο κ. Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα κρούσματα είναι ακόμη υψηλά.

«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε δε, ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα.

«Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όταν, όμως, τα στατιστικά δεδομένα επιτρέψουν την άρση των μέτρων, τότε τα δημοτικά σχολεία θα είναι από τα πρώτα που θα ανοίξουν.

«Με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την εστίαση, ο κ. Βατόπουλος είπε πως ακόμη δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Βατόπουλος είπε:

«Πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς κι εφόσον δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός. Άπαξ και αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τον χειμώνα θα τον "φάμε"».

Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο από το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Σχολιάζοντας το «διαβατήριο εμβολιασμού» είπε ότι υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχει μαζί για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ.

«Ως ιδέα υπάρχει, αλλά αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά. Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Αναφορικά με τον «θόρυβο» που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο καθηγητής είπε:

«Έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».

Έσπευσε δε, να υπογραμμίζει πως η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα.

«Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα. Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ