ΕΛΛΑΔΑ

«Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου» - Τι απαντά ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης μετά τις αντιδράσεις

«Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις μου» - Τι απαντά ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης μετά τις αντιδράσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Σε παρερμηνεία των δηλώσεών του αποδίδει ο γνωστός εικαστικός Κώστας Τσόκλης τον σάλο που προκλήθηκε, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή ένα παλαιότερο σχόλιό του αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Στη διάρκεια συνέντευξής του πριν από τέσσερις μήνες στη δημόσια τηλεόραση, ο γνωστός καλλιτέχνης είχε τοποθετηθεί ως εξής: «Έχω ένα είδος απογοήτευσης και θυμού για το πώς φέρθηκε η κοινωνία σε διαφορετικές ηλικίες. Δηλαδή, ένα μωρό παιδί το θεωρούμε άξιο για να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο ή είναι άνθρωπος που έχει μια αξία.

Έναν γέρο ξέρουμε τι ψάρια έπιασε στη ζωή του. Εγώ, αν ήταν να σώσω έναν άνθρωπο στην ηλικία μου, που ζει ακόμα και δεν τα ‘χει χάσει, παρά ένα παιδί που δεν ξέρω τι θα γίνει, θα ‘σωζα τον γέροντα, γιατί να το ρισκάρω, ο γέρος είναι μια πραγματική αξία…».

Η δήλωση αυτή που έγινε γνωστή τις τελευταίες ημέρες μετά από αναπαραγωγή της στα κοινωνικά μέσα προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις με τα αρνητικά σχόλια να κατακλύζουν τα social media εγκαλώντας τον διεθνούς φήμης εικαστικό για αλαζονεία. Ο ίδιος μιλώντας στο Mega θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

«Έχουν απομονώσει κομμάτια και δεν έχουν κατανοήσει τι λέω. Το θέμα δεν ξεκινάει ότι εγώ καθορίζω ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει, αλλά το καθόρισαν οι Ιταλοί, ή κάποιοι επιστήμονες στην Ιταλία. Και αυτό με θίγει εμένα. Στην Ιταλία είχαν γίνει αυτές οι επιλογές ανθρώπων, αν θυμάσαι. Μιλάμε για τέσσερις μήνες πριν ε; Τέσσερις μήνες έχει περάσει αυτή η εκπομπή και τέσσερις μήνες δεν μίλησε κανείς, τώρα του ήρθε.

«Αυτό είναι. Και γιατί να σκοτώσεις έναν γέρο και να μην σκοτώσεις έναν “βλάκα” νέο, έτσι είπα για αυτό παρεξηγήθηκα και όλα. Εννοώ ένας γέροντας να είναι ο Πικάσο να τον αφήσω να πεθάνει και να αφήσω να ζήσει η κυρά Μαρία. Έτσι είπα. Και βρέθηκαν πολλές κυρά Μαρίες και παρεξηγήθηκαν».

Ο διεθνούς φήμης εικαστικός ανέφερε ότι με την παραπάνω δήλωση ήθελε να υπερασπιστεί τους ηλικιωμένους.

«Οι επιστήμονες φέρθηκαν προσβλητικά στους γέρους. Είχα θυμώσει γιατί έβαζαν τους γέρους σαν πια να είναι “άχρηστοι” ενώ για εμάς είναι ιερά πρόσωπα οι γέροντες είναι αυτοί που μας μόρφωσαν, αυτοί που μας έθρεψαν, αυτοί που κρύβουν μέσα τους όλη την σοφία την ανθρώπινη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ