ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επιβραδύνεται ο ρυθμός διασποράς, αλλά οι ΜΕΘ ασφυκτιούν

Κορωνοϊός: Επιβραδύνεται ο ρυθμός διασποράς, αλλά οι ΜΕΘ ασφυκτιούν
AP Photo/Achilleas Chiras

Συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας με τις ΜΕΘ να εξακολουθούν να είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

«Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 1.750 κρούσματα την ημέρα», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

«Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουμε ακόμα δει σαφή μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδο ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις».

360 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό την ημέρα

Ο μέσος όρος θανάτων και διασωληνώσεων λόγω κορωνοϊού αυξάνεται την ίδια ώρα που η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID αγγίζει το 84% στην επικράτεια, με το ποσοστό στην Αττική να διαμορφώνεται στο 79% και στη Θεσσαλονίκη στο 94%.

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, τονισε η κ. Παπαευαγγέλου ενώ αναφορικά με τις εισαγωγές υπάρχει, όπως είπε, σταδιακή μείωση. Σήμερα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι περίπου 360 εισαγωγές την ημέρα.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, ωστόσο αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη.

«Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς. Συγκεκριμένα τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής παραμένει κάτω από το 1, με την Αττική να διατηρεί πιθανώς ελαφρώς χαμηλότερο από τη Θεσσαλονίκη με βάση όμως τον αριθμό νέων διαγνώσεων. Με βάση τον ρυθμό των διασωληνώσεων η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι είναι πιο κάτω από την Αττική», σημείωσε.

«Τα ενεργά κρούσματα και στις δύο περιφέρειες παραμένουν εξαιρετικά υψηλά».

Όπως είπε, η Αττική έδειξε μείωση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 15-20% μεσοσταθμικά για όλη την εβδομάδα και η Θεσσαλονίκη έδειξε μείωση σε ποσοστό 20-22%. Η επιβάρυνση στα βόρεια διατηρείται, ενώ υψηλό παραμένει και το φορτίο της Λάρισας. Το νοτιότερο τμήμα της χώρας, διατηρεί χαμηλότερο φορτίο, ενώ σε λιγότερο αστικές περιοχές παρατηρείται σταθεροποίηση της επιδημίας με μικρά ωστόσο σημεία κάμψης, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.

Στη βόρεια Ελλάδα το 66,4% των κρουσμάτων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα είναι 16.617, με το 66,4% αυτών να βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, συμπληρώνοντας ότι σε ποσοστό 42,3% εντοπίζονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επισήμανε ότι ανάμεσα στις περιοχές για τις οποίες υπάρχει έντονος προβληματισμός την τελευταία εβδομάδα είναι οι περιφερειακές ενότητες:

  • Πιερίας: 568 ενεργά κρούσματα, 80 νοσηλεύονται
  • Ημαθίας: 486 ενεργά κρούσματα, 103 νοσηλεύονται
  • Πέλλας: 548 ενεργά κρούσματα, 84 νοσηλεύονται
  • Δράμας: 454 ενεργά κρούσματα, 83 νοσηλεύονται
  • Ξάνθης: 376 ενεργά κρούσματα, 38 νοσηλεύονται
  • Φλώρινας: 172 ενεργά κρούσματα, 26 νοσηλεύονται

Συμπλήρωσε ότι ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές παρουσιάζεται σταδιακή μετατόπιση των κρουσμάτων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο.

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμη δέκα περιοχές:

Παράλληλα εκτός από αυτές τις έξι περιοχές υπάρχουν κι άλλες που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, «παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων». Πρόκειται για τις εξής δέκα Περιφερειακές Ενότητες:

  1. της Θεσσαλονίκης με 4375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται
  2. των Γρεβενών με 123 κρούσματα από τα οποία 42 νοσηλεύονται
  3. της Λάρισας με 873 κρούσματα από τα οποία 111 νοσηλεύονται
  4. της Μαγνησίας με 402 κρούσματα από τα οποία 36 νοσηλεύονται
  5. της Χαλκιδικής με 276 κρούσματα από τα οποία 60 νοσηλεύονται
  6. του Κιλκίς με 181 κρούσματα από τα οποία 28 νοσηλεύονται
  7. της Καρδίτσας με 253 κρούσματα από τα οποία 44 νοσηλεύονται
  8. των Σερρών με 572 κρούσματα από τα οποία 152 νοσηλεύονται
  9. των Τρικάλων με 249 κρούσματα από τα οποία 39 νοσηλεύονται και
  10. της Καβάλας με 338 κρούσματα από τα οποία 52 νοσηλεύονται