ΕΛΛΑΔΑ

Κωνσταντόπουλος στο CNN Greece: Τον Ιανουάριο τα σχολεία - Αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τα εμβόλια

Κωνσταντόπουλος στο CNN Greece: Τον Ιανουάριο τα σχολεία - Αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τα εμβόλια
AP Photo/Luca Bruno

Όσο παράξενο και εάν ακούγεται, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα λειτουργήσει ως ράπισμα κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Οι πολίτες, εξαιτίας και του φόβου, αλλά και της κόπωσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, θα τρέξουν να εμβολιασθούν, ενώ ευεργετικά θα λειτουργήσει και η προτεραιότητα που θα δοθεί σε ομάδες πολιτών.

Τη διαπίστωση αυτή κάνει μιλώντας στο CNN Greece, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ένας επιστήμονας που έχει συνδέσει το όνομά του με την Παιδιατρική, την αγάπη του για τα παιδιά, αλλά και με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την οποία υπηρέτησε επί 17 χρόνια ως πρόεδρος.

Άλλωστε ένας παιδίατρος είναι αλήθεια, ότι γνωρίζει σε βάθος για τα εμβόλια, σίγουρα πολύ περισσότερο και ίσως καλύτερα, από άλλες ιατρικές ειδικότητες…

Και ενώ η χώρα μετρά καθημερινά τις πληγές της από την πανδημία, με αφορμή το δεύτερο επιθετικό κύμα -το οποίο δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε- με τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους να «χτυπάνε» τριψήφια νούμερα και τα ενεργά κρούσματα να αγγίζουν τις 18.000 στην Ελλάδα- όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου- μία συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων, έχει την δική της σημασία.

Σχολεία: Να μειώσουμε πρώτα το ιικό φορτίο

Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο, αναφέρει κατηγορηματικά ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος και τεκμηριώνει την πρότασή του, λέγοντας, ότι πρέπει με κάθε τρόπο, να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, προκειμένου να ανασάνει το ΕΣΥ και οι κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Όταν θα ανοίξουν τα σχολεία, πρέπει ο αριθμός των διασωληνωμένων να είναι αισθητά χαμηλός.

Αναφέρει ειδικότερα:

«Τα παιδιά πράγματι εμφανίζουν ένα χαμηλό ιικό φορτίο, όσον αφορά την COVID-19, ωστόσο αυτό που έχει σημασία να προσέξουμε είναι το εξής: το πρόβλημα έγκειται στο ότι το μεσημέρι έξω από τα σχολεία, συγκεντρώνονται πολλοί γονείς και κηδεμόνες, οι οποίοι περιμένουν να σχολάσουν τα παιδιά. Η κατάσταση αυτή, είναι σίγουρα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, είμαστε στον χειμώνα αναμένονται λοιμώξεις, τα παιδιά βήχουν, φτερνίζονται μέσα στην αίθουσα χωρίς να μπορούν με ευκολία να ανοίγουν τα παράθυρα και να τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ σε συνδυασμό με την γρίπη, το κοκτέιλ αυτό, είναι πράγματι εκρηκτικό για τα άτομα της οικογένειάς τους, τα οποία περιλαμβάνουν και ηλικιωμένους. Για την μάσκα, πιστεύω ότι οι μαθητές πειθαρχούν.

Δεν λέμε ότι η τηλεκπαίδευση αποτελεί την πλέον ιδανική λύση, ωστόσο αυτή την κρίσιμη στιγμή, αποτελεί μία σοβαρή ενδεδειγμένη λύση. Όταν σχεδόν κάθε ημέρα έχουμε 600 διασωληνωμένους και 100 θανάτους που επιμένουν, δεν νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία».

Επομένως, συνεχίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, αν αυξηθεί το ιικό φορτίο στα σχολεία, θα αρρωστήσουν περισσότερα παιδιά, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν το φορτίο αυτό στο σπίτι τους. Είναι πολύ ελπιδοφόρο που τα παιδιά δεν αποτελούν υπερμεταδότες της νόσου, ωστόσο από τα παιδιά που θα νοσήσουν, το 1% θα νοσηλευθεί στο νοσοκομείο.

COVΙD-19 και σύνδρομο Καβασάκι

Στο σημείο εκείνο που επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί είναι η περίπτωση που ένα παιδί θα αναπτύξει το σύνδρομο Καβασάκι, ένα πολυοργανικό φλεγμονώδες φαινόμενο.

Ο κορωνοϊός δεν φαίνεται ωστόσο να προκαλεί μόνο στα μικρά παιδιά, όπως είχε θεωρηθεί μέχρι πρότινος το σύνδρομο αυτό, που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, αλλά και σε ενήλικες ηλικίας 20 έως 25 ετών, σύμφωνα με νέες περιπτώσεις ασθενών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας έντονο προβληματισμό.

Βέβαια, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 0,06% των παιδιών που πάσχουν από Καβασάκι και είναι κάτω του ενός έτους νοσούν περισσότερο, καθώς έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, συνεχίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, εκτιμώ, ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν μετά τα Χριστούγεννα, ώστε να έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι και να υπάρχει η δυνατότητα, οι άνθρωποι στο ΕΣΥ, να διασωληνώσουν νέους ασθενείς, εφόσον προκύψει ανάγκη.

Ράπισμα κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού κατά του SARSCoV2, ο συνομιλητής μας τονίζει:

«Έχω κάνει μία πρόβλεψη εδώ και καιρό, ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, θα βάλει ευθέως, κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Καθώς υπάρχει όλος αυτός ο φόβος, ο πόνος και ο προβληματισμός αλλά και εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως που αφήνει πίσω της η πανδημία -πράγματι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε μέρα- εκτιμώ ότι οι πολίτες θα τρέξουν να εμβολιαστούν και τελικά θα δράσει αντίστροφα από ένα κίνημα που μόνο βλαβερό έχει αποδειχθεί. Βεβαίως η έκταση του κινήματος στην Ελλάδα, δεν συγκρίνεται με αυτή των ΗΠΑ.

Να σας θυμίσω, ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα εμφανίστηκε στη χώρα μας το 2009, με αφορμή την επιδημία της γρίπης (ή τη γρίπη των χοίρων). Τότε λοιπόν, οι εμβολιασμοί μειώθηκαν σε ποσοστό 20% με 40%, σοβαρά ποσοστά, ωστόσο ευτυχώς σήμερα, 11 χρόνια μετά, η κατάσταση βελτιώθηκε και είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Και συνεχίζει ο καθηγητής:

«Αν ο παιδίατρος ασχολείτο 20 λεπτά προκειμένου να πείσει την μητέρα για την αξία του εμβολιασμού, ενδεχομένως τα αποτελέσματα για τον εμβολιασμό στη χώρα μας, να ήταν πολύ καλύτερα».

«Να πειστούν οι επαγγελματίες υγείας για το εμβόλιο»

Στην ερώτηση, πώς βλέπει τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, όσον αφορά τον επικείμενο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος, επισημαίνει ότι «θα πρέπει κατ΄αρχάς, να πειστούν όλοι οι επαγγελματίες υγείας για να κάνουν το εμβόλιο. Δυστυχώς, πολλοί υγειονομικοί –ένας στους τρεις- δεν γνωρίζουν για τα εμβόλια και αυτό είναι ένα έλλειμμα δημόσιας υγείας. Και φυσικά να σημειώσουμε, ότι οι παθολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι έμαθαν μόλις τα τελευταία 10 χρόνια για τα εμβόλια, μετά τον πνευμονιόκοκκο. Ακόμη και ο εμβολιασμός για HPV γίνεται με αργό ρυθμό.

Συμφωνώ με τα ειδικά κέντρα στα οποία θα γίνουν οι εμβολιασμοί, ενώ αναφορικά με τις συνθήκες φύλαξης του εμβολίου, θα σας έλεγα ότι δεν με τρομάζουν. Δηλαδή ακούμε για συνθήκες από μία εταιρεία ψύξης -70 βαθμών, από μία άλλη χαμηλότερων βαθμών, νομίζω ότι σημασία έχει ο τρόπος μεταφοράς των εμβολίων.

Επίσης να σας πω, ότι είμαστε η μοναδική χώρα που σε ποσοστό 70% οι εμβολιασμοί γίνονται από ιδιώτες και μόλις το 30% πραγματοποιείται στις δημόσιες δομές.

Εκτιμώ ότι θα πετύχει όλη η διαδικασία του εμβολιασμού, διότι θα υπάρξει προτεραιοποίηση στις πληθυσμιακές ομάδες».

Τέλος, σε ερώτηση εάν οι εμβολιασμοί εγείρουν θέματα ανισοτήτων μεταξύ των χωρών- εάν δηλαδή δούμε κάποια στιγμή, εύρωστες χώρες να μπορούν να αγοράσουν και να διαθέσουν τα εμβόλια στον πληθυσμό τους και άλλες όχι- ο καθηγητής απαντά ότι δεν φοβάται τις ανισότητες, διότι η παραγωγή του εμβολίου είναι πολύ εύκολη τελικά και το ίδιο το εμβόλιο αρκετά οικονομικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ