ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Τέσσερις προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Τέσσερις προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη
www.thestival.gr

Στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων και στην επιβολή προστίμου σε ένα εξ αυτών προχώρησε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια ελέγχων με αφορμή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την 12η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Νωρίτερα σήμερα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν ολιγομελείς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο επί της Λεωφόρου Στρατού, όπου μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τηρώντας αποστάσεις, σήκωσαν για λίγη ώρα πανό και φώναξαν συνθήματα.

Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν στη Νέα Παραλία κρατώντας πλακάτ με συνθήματα και αποχώρησαν, ενώ αιφνιδιαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, και στην πλατεία Επταλόφου, στους Αμπελόκηπους.

Μικρότερες, πολύ ολιγομελείς συγκεντρώσεις, πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Προσαγωγές και ένταση και στην Αθήνα

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει έντονη παρουσία και να έχει ήδη προχωρήσει σε περισσότερες από 100 προσαγωγές πέριξ των Εξαρχείων.

Μπλόκα έχουν στηθεί από το πρωί στα Χαυτεία και στο Πανεπιστήμιο ενώ αστυνομικοί προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, δεν επιτρέπεται σε κανέναν η πρόσβαση στο σημείο της δολοφονίας -ούτε καν σε δημοσιογράφους ή φωτογράφους.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στον τόπο της δολοφονίας του στα Εξάρχεια.

Παρότι τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι συναθροίσεις άνω των τεσσάρων ατόμων απαγορεύονται με απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας.

Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι:

«Παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, στον τόπο της δολοφονίας του, στα Εξάρχεια.


Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που φτάνει σε σημεία αυτογελοιοποίησης μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την Επικράτεια. Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η φωνή μας δε φιμώνεται! Απέναντι στο όργιο αυταρχισμού και καταστολής, ο λαός και η νεολαία θα αντιτάξουμε τον οργανωμένο μας αγώνα για υγεία, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα».

Πανό άνοιξαν στο σημείο και μέλη του ΚΚΕ (μ-λ), στα οποία επίσης δεν επετράπη να πλησιάσουν στο σημείο της δολοφονίας.

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Ναυαρίνου από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, μέλη της οποίας προσήχθησαν.

Μεταξύ των προσαχθέντων είναι οι δικηγόροι Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ένταση και προσαγωγές στα Χανιά

Ένταση και προσαγωγές σημειώθηκαν και στα Χανιά της Κρήτης, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία με σκοπό να κάνουν πορεία, ωστόσο η αστυνομία τους ζήτησε να διαλυθούν και να μην προχωρήσουν.

Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένταση και να σημειωθούν επεισόδια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα flashnews.gr, έπεσαν χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και έγιναν οκτώ προσαγωγές.

«Κυνηγητό» και στην Πάτρα

Παρότι αντιεξουσιαστές είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, λόγω της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας μετακινήθηκαν στο Νότιο Πάρκο αιφνιδιάζοντας την ΕΛΑΣ.

Στη συνέχεια, όμως, στο σημείο βρέθηκαν τα ΜΑΤ, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη διαμαρτυρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ