ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η αργή πτώση των κρουσμάτων φέρνει «μοναχικά» Χριστούγεννα

Κορωνοϊός: Η αργή πτώση των κρουσμάτων φέρνει «μοναχικά» Χριστούγεννα
AP Photo/Michael Probst

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς για τα πιο παράξενα και «δύσκολα» Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών.

Η πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με το lockdown θέτουν υπό «περιορισμό» τις γιορτές, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες είναι συνυφασμένες με τις μεγάλες συγκεντρώσεις συγγενών και φίλων.

Λογικά, τις παραμονές των Γιορτών θα ανακοινωθεί μια ορισμένη χαλάρωση του lockdown. Ωστόσο, η όποια χαλάρωση δεν θα περιλαμβάνει άνοιγμα της εστίασης, ενώ η δυνατότητα συναθροίσεων θα παραμείνει περιορισμένη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα μαζί με μια ακόμα οικογένεια.

Θα γιορτάσουμε μόνοι μας

Ωστόσο, σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς Ματίνα Παγώνη έστειλε ένα πολύ πιο απαισιόδοξο μήνυμα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Παγώνη είπε συγκεκριμένα:

«Όσοι μένουν σε κάθε σπίτι, θα βάλουν τα καλά τους, θα φτιάξουν ωραία φαγητά, θα βάλουν μουσική και θα περάσουν μόνοι τους το ρεβεγιόν και τις ημέρες των Χριστουγέννων, χωρίς ανθρώπους από άλλες οικογένειες, παρά τα όσα είπε προ ημερών ο πρωθυπουργός.

Εμείς οι γιατροί θα πούμε αυτό που πρέπει να γίνει, βλέποντας πόσο υψηλά παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων και η κατάσταση στα νοσοκομεία.»

Η κ. Παγώνη προσέθεσε:

«Θα βλέπουμε από το μπαλκόνι τους γείτονες που με τον ίδιο τρόπο θα γιορτάζουν στο στολισμένο σπίτι τους και θα πούμε μέσω του διαδικτύου και του τηλεφώνου τις ευχές στους αγαπημένους μας ανθρώπους γιατί έτσι πρέπει να γίνει λόγω των συνθηκών.»

Εκτίμησε δε, πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για μήνες:

«Τις Απόκριες μπορούμε να βάλουμε τη στολή μας, να φορέσουμε τη μάσκα μας και να μείνουμε σπίτι μας. Δεν θα κάνουμε ούτε Πάσχα, καθώς ακόμη δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού, θα είμαστε μόνο στο 50-60% τότε που θα έχει εμβολιαστεί.»

Το πινγκ πογνκ των κρουσμάτων

Παρά το συνεχιζόμενο επί σχεδόν ένα μήνα lockdown, η πτώση των κρουσμάτων είναι αργή, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν στο ύψη.

Οι αντοχές του ΕΣΥ εξακολουθούν να δοκιμάζονται.

Χτες τα κρούσματα ήταν 1383, οι διασωληνωμένοι 594 και οι θάνατοι από κορωνοϊό 98.

Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το λεγόμενο πινγκ πονγκ των κρουσμάτων. Ο κορωνοϊός κυκλοφορεί στους χώρους δουλειάς, ορισμένοι εκ των οποίων γίνονται εστίες υπερμετάδοσης. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι φέρνουν τον κορωνοϊό στο σπίτι, όπου είναι συγκεντρωμένες λόγω lockdown, οι οικογένειες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε νέα κρούσματα στα οικογενειακά περιβάλλοντα και να επιβραδύνεται η ανάσχεση της επιδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ