ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Με συμπτώματα Καβασάκι ο 8χρονος στο Ρίο

Κορωνοϊός: Με συμπτώματα Καβασάκι ο 8χρονος στο Ρίο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Οι γιατροί παρακολουθούν στενά τον 8χρονο που παρουσίασε επιπλοκές στην υγεία του, με τα συμπτώματα του παραπέμπουν στο σύνδρομο Καβασάκι, το οποίο φαίνεται πως συσχετίζεται με την έκθεσή του στον κορωνοϊό.

Το μικρό αγόρι νοσηλεύεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αρχικά δεν εμφάνισε συμπτώματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, το τεστ κορωνοϊού είχε βγει αρνητικό. Είχαν νοσήσει ωστόσο άλλα μέλη της οικογένειάς του και άρα είχε εκτεθεί στον κορωνοϊό. Στη συνέχεια εμφάνισε κάποια συμπτώματα χωρίς κάτι το ανησυχητικό και όταν παρουσιάστηκαν επιπλοκές στην υγεία του κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Μιλώντας στο CNN Greece και την Νατάσσα Σπαγαδώρου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ένας επιστήμονας που έχει συνδέσει το όνομά του με την Παιδιατρική, αλλά και με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την οποία υπηρέτησε επί 17 χρόνια ως πρόεδρος, εφιστά την προσοχή στην περίπτωση που ένα παιδί θα αναπτύξει το σύνδρομο Καβασάκι, ένα πολυοργανικό φλεγμονώδες φαινόμενο.

Ο κορωνοϊός δεν φαίνεται ωστόσο να προκαλεί μόνο στα μικρά παιδιά, όπως είχε θεωρηθεί μέχρι πρότινος το σύνδρομο αυτό, που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, αλλά και σε ενήλικες ηλικίας 20 έως 25 ετών, σύμφωνα με νέες περιπτώσεις ασθενών που ήρθαν στο «φως» της δημοσιότητας προκαλώντας έντονο προβληματισμό.

Βέβαια, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 0,06% των παιδιών που πάσχουν από Καβασάκι και είναι κάτω του ενός έτους νοσούν περισσότερο, καθώς έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, συνεχίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, εκτιμώ, ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν μετά τα Χριστούγεννα, ώστε να έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι και να υπάρχει η δυνατότητα, οι άνθρωποι στο ΕΣΥ, να διασωληνώσουν νέους ασθενείς, εφόσον προκύψει ανάγκη.

Σύνδρομο Καβασάκι και κορωνοϊός

Την περασμένη άνοιξη, Αμερικανοί γιατροί διέγνωσαν σε ασθενείς που νόσησαν από τον κορωνοϊό ένα σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, το οποίο έχει βαφτιστεί το «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά».

Τα συμπτώματά του συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου Καβασάκι, η οποία προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.α.

Η αιτία της Καβασάκι (από την οποία πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες) είναι ένα μυστήριο και το ίδιο ισχύει για το νέο σύνδρομο που συνδέεται με την Covid-19. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνάει «μπούμερανγκ» στον οργανισμό τους.

«Υπάρχει σαφώς κάποιος υποκείμενος γενετικός παράγοντας», δήλωσε, τον περασμένο Μάιο, στο «Science» o Ελληνοαμερικανός καθηγητής βιολογίας Τομ Μανιάτης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Στα μικρά παιδιά -που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο- τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορωνοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με την παιδίατρο-λοιμωξιολόγο δρα Τζένιφερ Λάιτερ του NYU Langone.

Αρκετοί ασθενείς με το «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά» διαπιστώνεται ότι έχουν αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού, αντί για ενεργή λοίμωξη, κάτι που δείχνει ότι μολύνθηκαν προ εβδομάδων και το σύνδρομο μάλλον αποτελεί καθυστερημένη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού τους απέναντι στον ιό SARS-CoV-2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ