ΕΛΛΑΔΑ

Sputnik V: Τι αφηγείται ο πρώτος Έλληνας που έκανε το ρωσικό εμβόλιο

Sputnik V: Τι αφηγείται ο πρώτος Έλληνας που έκανε το ρωσικό εμβόλιο
Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Τις ημέρες μετά το ρωσικό εμβόλιο περιγράφει Έλληνας που ζει στη Ρωσία.

Ο Βαλέριος Ασλανίδης ήταν μεταξύ των ατόμων που επελέγησαν να κάνουν δοκιμαστικά το Sputnik V πριν από περίπου ένα μήνα.

«Μετά το εμβόλιο, έκανα ανάλυση και βρήκαν αντισώματα. Δεν είχα κάποια παρενέργεια» αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στο Mega.

Ωστόσο, αναφέρει πως ένας φίλος του είχε πονοκέφαλο και πυρετό μέχρι 38 αλλά αυτό κράτησε μια ημέρα.

«Είμαι ελεύθερος, βγαίνω έξω, πηγαίνω στη δουλειά, κάνω γυμναστική. Φοράω μάσκα επειδή είναι υποχρεωτικό. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχω κάνει το εμβόλιο. Το ρωσικό εμβόλιο διασφαλίζει τον άνθρωπο στο 95%».

«Είμαι 67 χρονών, έκαναν ανάλυση, μήπως πέρασα τον ιό, κατάλαβαν ότι είμαι υγιής, κι έτσι έκανα το εμβόλιο» ανέφερε σχετικά με το πώς επιλέχθηκε για να λάβει τη δόση του ρωσικού εμβολίου.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού, το Sputnik V και ένα ακόμη το οποίο αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας. Η τρίτη φάση των δοκιμών και των δύο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία εργάστηκε η Ρωσία, δίνοντας έγκριση για τα εμβόλια και ξεκινώντας μαζικούς εμβολιασμούς προτού ολοκληρωθεί η τρίτη φάση των δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Το εμβόλιο Sputnik V χορηγείται σε δύο δόσεις, που απέχουν 21 ημέρες η μία από την άλλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ