ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Είμαστε αισιόδοξοι» λέει ο γιατρός του 8χρονου με τα συμπτώματα «Καβασάκι»

Κορωνοϊός: «Είμαστε αισιόδοξοι» λέει ο γιατρός του 8χρονου με τα συμπτώματα «Καβασάκι»
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για την πορεία της υγείας του 8χρονου που νοσηλεύεται με επιπλοκές κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου μίλησε ο Εντατικολόγος Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει και το παιδί.

«Το σύνδρομο αυτό λέγεται φλεγμονώδες σύνδρομο από λοίμωξη από κορωνοϊό. Ο ασθενής μας μπήκε στη μονάδα με καρδιακή ανεπάρκεια και υποστηρίχθηκε με ειδικά φάρμακα και με το σύστημα του μη επεμβατικού αερισμού. Το παιδί δεν έχει διασωληνωθεί αλλά νομίζω ότι δεν θα πάμε στο επόμενο βήμα γιατί έχει απαντήσει στην αγωγή, είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε να σας πούμε πολύ πιο ευχάριστα πράγματα και να νικήσουμε αυτή τη μάχη με τον κορωνοϊό», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης μιλώντας στo Πρώτο Πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι το παιδί παρουσίασε μια σπάνια επιπλοκή, ένα μεταφλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν νοσήσει ή μολυνθεί από κορωνοϊό, γνωστή ως νόσος «Καβασάκι».

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης ότι «η νόσος Καβασάκι έχει ανακαλυφθεί από το 1961, τη γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, και στις εντατικές και ακόμα καλύτερα οι παιδίατροι. Είναι μία φλεγμονώδης αντίδραση και η ίδια η νόσος Καβασάκι. Φαίνεται ότι αυτό το νόσημα, αυτή η επιπλοκή του κορωνοϊού μιμείται τη νόσο, γι’ αυτό θα ακούσετε κάποιοι από εμάς να την αποκαλούμε Kawasaki like syndrome».

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εδώ, έχουμε χώρο που μπορούμε να νοσηλεύσουμε παιδιά. Ο Γιάννης είναι μαζί μας από την Παρασκευή, τον έχουμε υποστηρίξει όσον αφορά την αναπνοή με το σύστημα Hi Flow, πρόκειται για ένα σύστημα “ξεκούρασης” της καρδιάς γιατί το κύριο πρόβλημά του είναι η καρδιακή του ανεπάρκεια, αποτέλεσμα του κορωνοϊού».

«Το μήνυμα που πρέπει να φύγει προς τους γονείς είναι να μην φοβούνται, αυτό το μεταλοιμώδες σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο αλλά αν τυχόν χρειαστεί να πρέπει να νοσηλευτούν, τα νοσοκομεία μας και ειδικά οι παιδιατρικές κλινικές και εντατικές έχουν γνώσεις και πάρα πολύ καλό προσωπικό που είναι αρκετά έμπειροι να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις» υπογράμμισε ο κ. Ηλιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ