ΕΛΛΑΔΑ

Βατόπουλος: Πρέπει να γιορτάσουμε όπως το Πάσχα, με αυστηρά μέτρα και λίγο κόσμο

Βατόπουλος: Πρέπει να γιορτάσουμε όπως το Πάσχα, με αυστηρά μέτρα και λίγο κόσμο
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για το άνοιγμα των καταστημάτων καθώς και για τα φετινά Χριστούγεννα μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Το στοίχημα είναι κατά πόσο μπορούμε να τηρήσουμε σαν κοινωνία τα μέτρα κατά του κορωνοϊού», επεσήμανε συγκεκριμένα ο καθηγητής αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εικόνων συνωστισμού στη χώρα μας, όπως στα Harrods στη Βρετανία, με το άνοιγμα της αγοράς.

Σκηνές χάους στα Harrods του Λονδίνου: Ουρές εκατοντάδων και μηδέν μέτρα

Όπως είπε ο κ. Βατόπουλος, με το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων υπάρχει ο κίνδυνος συνωστισμού, γι' αυτό και είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων από όλους.

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, ο καθηγητής, μιλώντας στο Star, στάθηκε στον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού Rt, ο οποίος κυμαίνεται σήμερα στο 0,7-0,9 σε αντίθεση με τον αντίστοιχο αριθμό επί lockdown Μαρτίου που βρισκόταν στο 0,5, εκφράζοντας ανησυχία για μια ενδεχόμενη διασπορά του ιού τις επόμενες ημέρες.

«Το Rt είναι υψηλά και δε ξέρω κατά πόσο μπορούμε να τηρήσουμε τις αποστάσεις και να τηρήσουμε τις αποστάσεις, ώστε να μην αυξηθούν τα κρούσματα», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος.

Όσον αφορά την ιδανική ημερομηνία ανοίγματος της αγοράς, αν είναι προτιμότερο να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες ή λίγο πιο μετά, στις 21 Δεκεμβρίου, ο κ. Βατόπουλος απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση της Κάτιας Μακρή έκανε λόγο για μια «δύσκολη εξίσωση», λέγοντας ότι «Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, τόσο οι άνθρωποι θέλουν να πάνε στα μαγαζιά να ψωνίσουν, να πάνε κομμωτήριο κλπ. Από την άλλη, όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα μπορεί να μειωθούν τα κρούσματα και να αλλάξουν τα δεδομένα. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, ειδικά γιατί τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που ο κόσμος παραδοσιακά βγαίνει για να ψωνίσει, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια σε μας, σχετικά με το αν θα τηρηθούν τα μέτρα».

«Η λογική του ανοίγματος είναι ότι κάτι θα ανοίξει για να παραμείνει ανοιχτό. Το θέμα, όμως, είναι ότι αν έχουμε μια μεγάλη επιβάρυνση κατά τη διάρκεια των γιορτών, αναγκαστικά θα πάμε σε πισωγύρισμα. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος τα Χριστούγεννα», επεσήμανε ο κ. Βατόπουλος σχετικά με το αν θα κλείσουν ή όχι ξανά τα μαγαζιά που θα ανοίξουν τα Χριστούγεννα.

Καταλήγοντας, όσον αφορά το πώς πρέπει να γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα και πώς πρέπει να κινηθούμε στο ρεβεγιόν ο καθηγητής ανέφερε ότι πρέπει να γιορτάσουμε όπως το Πάσχα, με αυστηρά μέτρα και λίγο κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ