ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι τέσσερις μεγάλοι «πονοκέφαλοι» των ειδικών

Κορωνοϊός: Οι τέσσερις μεγάλοι «πονοκέφαλοι» των ειδικών
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μπορεί η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, η ανησυχία για συγκεκριμένες «κόκκινες» περιοχές αλλά και για την πίεση στο ΕΣΥ, παραμένει. Λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με τέσσερις μεγάλους πονοκεφάλους: την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, την πληρότητα των ΜΕΘ,το τιτάνιο έργο των εμβολιασμών και το άνοιγμα των σχολείων. 

Συγκεκριμένα, παρατηρείται μία σταδιακή μείωση των κρουσμάτων, ενώ την κατιούσα έχουν πάρει και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά, λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ -και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται.

Όσον αφορά στα κρούσματα, οι επιστήμονες καταγράφουν σταδιακή μείωση στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση κάποιες που ακόμη «βράζουν».

Τα παραπάνω ανέφεραν κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πίεση στο ΕΣΥ και τήρηση των μέτρων προστασίας

Έκκληση για υπομονή και τήρηση των μέτρων προστασίας, έκαναν οι δύο επιστήμονες, επαναλαμβάνοντας την ευκολία με την οποία μεταδίδεται ο ιός.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «οριακό σημείο» στο οποίο βρίσκεται το ΕΣΥ, υπενθύμισε την τήρηση των μέτρων, με ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

«Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, και δυστυχώς η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή, και το κουρασμένο σύστημα υγείας που έχουμε αυτή τι στιγμή δεν θα μπορέσει να αντέξει».

Παραμένει η πίεση με 600 διασωληνωμένους

Παρά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116.721, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Τα 5.007 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31.293 (26,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη.

Οι 167 (27,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 75,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ανησυχία για τα ενεργά κρούσματα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε τη Δευτέρα πως πλέον καταγράφεται μικρότερη μείωση των νέων κρουσμάτων στην Αθήνα από ό,τι στην Θεσσαλονίκη, καθώς η μείωση αυτή είναι 7-8% στην Αττική και 25% στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επανέλαβε, τα ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη επιδημιολογικής παρατηρήσης RT.

Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα.

Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ' αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.

Οι λόγοι που δεν ανοίγουν τα σχολεία

Για τη λειτουργία των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου είπε:

«Η απόφασή μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη θέση πως η εκπαίδευση αποτελεί την κύρια προτεραιότητα για εμάς. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέθουν σε λειτουργία».

Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, τα σχολεία προγραμματίζεται να ανοίξουν μετά τα Φώτα.

Αιτιολογώντας την εισήγηση των ειδικών ανέφερε πως «η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε», προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο, οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θεωρήθηκε επικίνδυνη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αμφισβητήθηκε και το όφελος της επιστροφής στα θρανία μόνο για επτά μέρες, καθώς αμέσως μετά αρχίζουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές για τα παιδιά».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι ένας ασυμπτωματικός σε κλειστό χώρο είναι αρκετός για να μεταδώσει τον ιό σε όλη την παρέα.

Πιστοποιητικό σε όσους κάνουν το εμβόλιο

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι όσοι εμβολιασθούν κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα έχουν πιστοποιητικό.

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω ειδικής ιστοσελίδας, όπως γνωστοποίησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «ως προς το πιστοποιητικό αυτών που θα εμβολιάζονται, ήδη σήμερα συζητήθηκε πώς κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να μπαίνει στον ειδικό ιστοχώρο και να μπορεί να τυπώνει το λεγόμενο "πιστοποιητικό εμβολιασμού"».

Για το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό να αποτελεί κάτι σαν «διαβατήριο» για διάφορες δραστηριότητες του πολίτη τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντίθετο στο Σύνταγμα και στην ελευθερία του ατόμου. Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση».

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δήλωσε πως:

«Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού είμαστε κάθετοι. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο.


Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Έλληνες για τον εμβολιασμό. Είναι αντίθετο με το Σύνταγμά μας να υποχρεώσουμε κάποιον να εμβολιαστεί».

Γιατί οι Βρετανοί ξεκινούν πρώτοι τους εμβολιασμούς

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καθηγήτρια στην πρόσφατη απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει πρώτη το εμβόλιο για την λοίμωξη covid-19 και να είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς, και όπως είπε «αυτό δεν ξαφνιάζει τους παιδιάτρους, καθώς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών οι Βρετανοί έχουν αντιδράσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια μικρότερων επιδημικών εξάρσεων, σώζοντας τις ζωές πολλών μικρών παιδιών».

Ανέφερε ότι τον Νοέμβριο του 1999, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που εφάρμοσε μαζικό εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας C. Μέσα σε λίγους μήνες οι Βρετανοί πρώτοι στον κόσμο κατάφεραν να εμβολιάσουν το 80% των παιδιών και εφήβων τους με αποτέλεσμα την δραματική μείωση της μηνιγγίτιδας στη χώρα τους κατά 90%. Τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν σημειώθηκαν περισσότερα από 300 περιστατικά κοκίτη σε βρέφη κάτω των τριών μηνών, οι Βρετανοί αποφάσισαν να εμβολιάσουν όλες τις εγκύους. Πέτυχαν μόλις σε οκτώ εβδομάδες να εμβολιαστεί το 78% των εγκύων που βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Σταμάτησαν την ενδημική έξαρση του κοκίτη στη χώρα και το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Οι Βρετανοί έχουν και στο πρόσφατο παρελθόν επιδείξει εγρήγορση, αυξημένα αντανακλαστικά, τόλμη, αποφασιστικότητα, αλλά και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση, έχουν αποδειχθεί πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση προκλήσεων στη δημόσια υγεία», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ