ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Οδηγός επιβίωσης: Τι ανοίγει και τι μένει κλειστό ενόψει των Χριστουγέννων

Κορωνοϊός - Οδηγός επιβίωσης: Τι ανοίγει και τι μένει κλειστό ενόψει των Χριστουγέννων
INTIME/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έχει χτυπήσει με σφοδρότητα τη χώρα μας, και ενώ έχει συμπληρωθεί ένας μήνας καθολικού lockdown, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αποφάσεις της, ως προς το ποιες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου.

Και ενώ οδεύουμε προς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι φετινές γιορτές θα είναι εντελώς διαφορετικές από τις προηγούμενες. Χθες, Δευτέρα 7/12, άνοιξαν τα καταστήματα πώλησης εποχικών ειδών, τα οποία λειτουργούν με ωράριο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 20:30 καθημερινά και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

Τι παραμένει κλειστό

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το lockdown παρατείνεται σε ορισμένους τομείς της καθημερινότητάς μας, καθότι «η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου είναι πιο αργή από όσο αναμενόταν».

Συγκεκριμένα, μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:

- τα σχολεία,

- η εστίαση,

- η ψυχαγωγία,

- τα δικαστήρια,

- οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα χιονοδρομικά κέντρα.

Τι μένει να αποφασιστεί

Για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο θα γίνουν νέες ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα, και συγκεκριμένα στο τέλος της.

«Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σχετικά με το λιανεμπόριο στο τέλος της εβδομάδας και ελπίζω ότι θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο τα καταστήματα» τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Παράταση απαγορεύσεων

Για το ίδιο διάστημα, δεν επιτρέπονται τα ταξίδια από περιοχή σε περιοχή (διαπεριφερειακές μετακινήσεις) κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.

Επίσης, εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλεργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Μέχρι εννιά άνθρωποι στο γιορτινό τραπέζι

Όπως πολλές φορές έχουν τονίσει οι ειδικοί, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν το πολύ με ακόμη μια οικογένεια πλην της δικής τους και μάξιμουμ 9 άτομα, «για να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε πάλι», όπως εξήγησε.

Έτσι, δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από την μία Περιφέρεια της χώρας σε άλλη, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες λίγες στιγμές χαλάρωσης τις παραμονές και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιστροφές από το εξωτερικό

Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά στην, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.

Θα αργήσει το… άνοιγμα της νύχτας

Κέντρα διασκέδασης, μπαρ και πολυχώροι πολιτισμού θα αργήσουν πολύ να σηκώσουν ρολά, αφού θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης από τους ειδικούς.

«Όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού», εξήγησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, τοποθετώντας προς την άνοιξη το άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου. «Αν με ρωτήσετε, όμως, με το χέρι στην καρδιά εάν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού, θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος, διαχώρισε τα εστιατόρια από τους υπόλοιπους κλάδους ψυχαγωγίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νωρίτερη επαναλειτουργία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ