ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος: Τα «σφάλματα όλων μας» οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Βασιλακόπουλος: Τα «σφάλματα όλων μας» οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε «σφάλματα από όλους μας» αποδίδει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αρχικά, μιλώντας για τον αριθμό των τεστ και άρα των κρουσμάτων τις δύο προηγούμενες μέρες ανέφερε πως «πάντα τη Δευτέρα έχουμε λιγότερα τεστ».

Ο καθηγητής εξήγησε επίσης ότι για να χρησιμοποιούμε ως κριτήριο το δείκτη θετικότητας θα πρέπει η δειγματοληψία να είναι τυχαία.

«Εδώ δεν είναι τυχαία, αλλά από αυτούς που είτε έχουν συμπτώματα είτε φόβο. Αυτοί είναι πάντα περισσότεροι το Σαββατοκύριακο», είπε σχετικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Υπήρξαν σφάλματα από όλους μας», παραδέχθηκε αναφερόμενος στην εξάπλωση που σημειώνει ο κορωνοϊός στη χώρα μας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι, «το λάθος ήταν ότι πιστέψαμε ότι ο κάθε πολίτης θα πειθαρχήσει στα μέτρα», καθώς κατά το πρώτο κύμα «φοβόμασταν το άγνωστο και αυτά που βλέπαμε στην Ιταλία».

Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν συνέβη και «ήρθε το καλοκαίρι που ο ιός μας τα "συγχώρεσε" όλα και εκεί χάθηκε το παιχνίδι».

«Τώρα έχουμε ακόμα έναν εχθρό, την πτώση της θερμοκρασίας», είπε εξηγώντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στη συγκέντρωση του κόσμου σε κλειστούς χώρους, «όπου αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού».

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της εστίασης, απάντησε ότι, «το πιο πειστικό επιχείρημα για το αν πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά είναι αυτό που έγινε στο Harrod’s».

Όσο αφορά στο εμβόλιο και την ασφάλεια που παρέχει, χαρακτήρισε «εχέγγυο» το γεγονός ότι τόσοι πολλοί και διαφορετικοί Οργανισμοί δίνουν έγκριση.

Μάλιστα, ανέφερε πως συμφωνεί να μην είναι υποχρεωτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ