ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Παραμένει η πίεση στις ΜΕΘ

Ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα σε συνολικά εννέα νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς μετά από πέντε εβδομάδες lockdown παραμένει αυξητική η θετικότητα του νέου κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε 119.720.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρατηρούνται στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.

Η Αττική βρίσκεται επίσης στο «μικροσκόπιο» της επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς ειδικότερα στη δυτική Αττική, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια, τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του CNN Greece, συνολικά 3.770 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 614 σε ΜΕΘ. Από αυτούς οι 568 είναι διασωληνωμένοι.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του νέου κορωνοϊού στη χώρα, τόνισε πως παραμένει η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.

Όπως είπε, οι ΜΕΘ βρίσκονται στο «κόκκινο» με κάλυψη 83% στην επικράτεια, ενώ στην Αττική η πληρότητα ανέρχεται στο 77% και στη Θεσσαλονίκη στο 95%.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας, η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι πλέον μεταξύ 40 και 64 ετών, ενώ στις ηλικίες 75 ετών και άνω και στις ηλικίες 65 έως 74 υπάρχει σημαντική επίπτωση της νόσου και αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 5% τον τελευταίο μήνα.

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου

Μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για πιθανή χαλάρωση των μέτρων που αφορούν σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποίησαν με κυβερνητικά στελέχη.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι αν και υπάρχει πτώση στους δείκτες κρουσμάτων και νοσηλειών, ωστόσο αυτή δεν κρίνεται ικανοποιητική.

«Η βελτίωση είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο».

Ο κ. Πετσας επανέλαβε ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν σχολεία, ψυχαγωγία ή χιονοδρομικά και δε θα υπάρξει δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου στην κυκλοφορία για να διευκολυνθούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Αναζητείται επίσης, όπως είπε, μια λύση στο ωράριο για τις ημέρες των εορτών, προκειμένου να μετακινηθεί ο κόσμος για όσο θα του επιτρέπεται και υπενθύμισε ότι θα πρέπει οι εορτασμοί στα σπίτια να είναι μέχρι εννέα άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ