ΕΛΛΑΔΑ

Δρίτσας σε ταξιδιωτικούς πράκτορες: Μη βγάζετε εισιτήρια στους πρόσφυγες για Ειδομένη

Δρίτσας σε ταξιδιωτικούς πράκτορες: Μη βγάζετε εισιτήρια στους πρόσφυγες για Ειδομένη
EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επιστολή με την οποία ζητά να σταματήσει η έκδοση των εγγράφων μεταφοράς των αλλοδαπών στην Ειδομένη από ταξιδιωτικούς πράκτορες, έστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) κ. Ευστάθιο Σκρέτα.

Βάσει καταγγελιών στο υπουργείο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εφοδιάζονται στα νησιά με εισιτήρια, στα οποία αποτυπώνονται ως αφετηρία τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ή το λιμάνι του Πειραιά και ως τελικός προορισμός η Ειδομένη.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

“Κατ’ επανάληψη, περιέρχονται σε γνώση μας βάσιμες πληροφορίες, από τις οποίες προκύπτει, ότι μέλη σας εφοδιάζουν από τα νησιά πρόσφυγες/μετανάστες, με έγγραφα μεταφοράς τους (εισιτήρια με τιμές περίπου €45!!!), στα οποία αποτυπώνονται ως αφετηρία τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ή το λιμάνι του Πειραιά και ως τελικός προορισμός η Ειδομένη. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι η Ειδομένη δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των οργανωμένων χώρων υποδοχής αλλοδαπών και ως εκ τούτου, αυτή η μεταφορική υπηρεσία, είναι άνευ αντικειμένου. Για το λόγο αυτό και δεδομένου του προβλήματος που έχει ανακύψει με την είσοδο των αλλοδαπών στην ΠΓΔΜ, η εκ μέρους των μελών σας έκδοση μεταφορικών εγγράφων, συνιστά ανάληψη υποχρέωσης που αντίκειται στον εθνικό σχεδιασμό, προκαλεί μείζον πρόβλημα στην ομαλή και οργανωμένη μετακίνηση των αλλοδαπών στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιπλέον, οι πρόσφυγες/μετανάστες πληρώνουν υπηρεσίες, που δε λαμβάνουν. Είμαι βέβαιος ότι, συνειδητοποιώντας την εθνική διάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος, θα παρέχετε άμεσα στα μέλη σας σχετικές οδηγίες, ώστε να σταματήσει η έκδοση των εγγράφων μεταφοράς των αλλοδαπών. Σούτο, εξάλλου, επιτάσσει, πέραν της νομικής υποχρέωσης και το ηθικό καθήκον, για την αποφυγή εκμετάλλευσης αυτών. Η Ελληνική Πολιτεία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα, προκειμένου να εφαρμοσθεί αταλάντευτα και έναντι πάντων, τόσο το εθνικό σχέδιο διαχείρισης των προσφύγων/μεταναστών που βρίσκονται στην Πατρίδα μας, όσο και η ισχύουσα νομοθεσία”.

Σε απάντησή στην επιστολή του υπουργού, ο ΗΑΤΤΑ επισημαίνει το άμεσο ενδιαφέρον του κλάδου στο φλέγον αυτό θέμα και ζητούν στενή και άμεση συνεργασία προς επίλυσή του, αφού “αφορούν και επηρεάζουν τον κλάδο μας και τον τουρισμό γενικότερα”.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ένωσης τουριστικών πρακτόρων Λέσβου Γιάννης Σαμιώτης, μιλώντας στον Real Fm 97,8, έκανε λόγο για ‘τσιλιαδόρους’ που έχουν έρθει στη Λέσβο από άλλες περιοχές της Ελλάδας και δρουν παράνομα χωρίς να έχουν σχέση με την Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 9 άτομα τα οποία ο ίδιος έχει καταγγείλει στις αρχές.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας επιχειρήσεων τουρισμού Κώστας Παλασκώνης, από την μεριά του, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, διέψευσε ότι η Ομοσπονδία δίνει εντολή στους πράκτορες να κόβουν εισιτήρια από Μυτιλήνη για Ειδομένη. Επεσήμανε ότι στο λιμάνι του Πειραιά, υπάρχουν έξω από τις πύλες λεωφορεία που περιμένουν εντολή από το επίσημο κράτος για να πάνε στις Θερμοπύλες και όχι στην Ειδομένη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΗΑΤΤΑ έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Γίναμε αποδέκτες από τον Σύνδεσμο των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), μέλος της Ομοσπονδίας μας, της παραπάνω σχετικής επιστολής σας. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η παραπάνω επιστολή είναι η πρώτη επικοινωνία σας με τον Σύνδεσμο και την Ομοσπονδία μας για το φλέγον θέμα του προσφυγικού/ μεταναστευτικού προβλήματος, παρ΄όλο που η Ομοσπονδία μας και τα Μέλη της σε όλη την Ελλάδα, έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τα θέματα στα οποία αναφέρεστε. Η Ομοσπονδία FEDHATTA, έχοντας πλήρη συναίσθηση της εθνικής διάστασης του θέματος, ασπάζεται πλήρως τις ανησυχίες σας και προφανώς δεν ενστερνίζεται τις πρακτικές τις οποίες αναλύετε στην επιστολή σας. Κοινός μας στόχος είναι η συμβολή μας στη διαχείριση των μεταναστευτικών/ προσφυγικών ροών, πάντα σύμφωνα με τον Κυβερνητικό σχεδιασμό, για τον οποίο όμως ουδέποτε μας ενημερώσατε και ουδέποτε μας καλέσατε να συνδράμουμε στην επίτευξή του, ούτε εσείς, αλλά δυστυχώς, ούτε κανένα άλλο συναρμόδιο Υπουργείο. Δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω αφορούν και επηρεάζουν τον κλάδο μας και τον τουρισμό γενικότερα, παρακαλούμε για την στενή και άμεση συνεργασία προς επίλυση του θέματος που έχει προκύψει, μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες των προσφύγων, τα οποία θεωρούμε ότι αποτέλεσαν και την αφορμή της επιστολής σας. Θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα τουριστικά γραφεία της χώρας, τα οποία εκπροσωπεί η FEDHATTA πανελλαδικά, διακρίνονται για το ήθος και τον επαγγελματισμό τους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν το εξιλαστήριο θύμα ενός προβλήματος που επιβάλλει ενημέρωση, συνεργασία και εθνικό συντονισμό. 2 Απευθύνουμε έκκληση στην Ελληνική Πολιτεία να ενεργοποιήσει τάχιστα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να απομονωθούν τα κυκλώματα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία εμείς δεν γνωρίζουμε. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη ενημερώσει τον κλάδο μας για το περιεχόμενο της επιστολής σας. Με την πεποίθηση ότι έστω και τώρα, εν όψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, θα επισπευθούν οι διαδικασίες ενημέρωσης και συνεργασίας με την Ομοσπονδία μας, παραμένουμε ειλικρινά στη διάθεσή σας”.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ