ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Εξαδάκτυλος: Τα μέτρα ελήφθησαν καθυστερημένα και διστακτικά

Κορωνοϊός - Εξαδάκτυλος: Τα μέτρα ελήφθησαν καθυστερημένα και διστακτικά
INTIME

Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν σχετικά περιορισμένα και σταδιακά, την ώρα που υπήρχε ήδη μεγάλη διασπορά του ιού εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Τα χαλαρωτικά μέτρα θα αυξήσουν την κινητικότητα στην κοινωνία και θα αυξηθεί και η διασπορά του ιού. Οποιοδήποτε χαλαρωτικό μέτρο το οποίο μας βγάζει από το σπίτι περισσότερο απ' ότι είμαστε τώρα, θα προκαλέσει μεγαλύτερη κίνηση του ιού, τώρα αν αυτή η κίνηση θα είναι τέτοια που θα μπορέσουμε να την "σηκώσουμε" ή όχι, αυτό θα φανεί στη πράξη», τόνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με το πότε πρέπει να αναμένουμε την λήξη του lockdown ο κ. Εξαδάκτυλος ήταν ξεκάθαρος, «αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε σε μια ασφαλή κατάσταση για να πούμε ότι το lockdown τελειώνει».

Σχολιάζοντας τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που παρουσιάζουν μικρή έως και καθόλου κάμψη για μεγάλο χρονικό διάστημα ο καθηγητής ανέφερε ότι οι περιορισμοί που ελήφθησαν, ήταν σχετικά περιορισμένοι και σταδιακοί, την ώρα μάλιστα που υπήρχε ήδη μεγάλη διασπορά του ιού. «Δεν πήγαμε από την αρχή να εφαρμόσουμε το πλήρες πακέτο μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το lockdown δεν είναι το ίδιο με του Μαρτίου, αυτό το αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε ζει στην Ελλάδα. Το lockdown επεβλήθη όταν είχαμε ήδη μια μεγάλη διασπορά του ιού και αυτό συνέβη διότι η απόφαση και ελήφθη με μια σχετική καθυστέρηση και ήταν διστακτική αλλά και σταδιακή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Εξαδάκτυλος και συνέχισε: «Πρώτα κλείσαμε τα λύκεια μετά τα γυμνάσια μετά τα δημοτικά. Δεν πήγαμε από την αρχή να εφαρμόσουμε το πλήρες πακέτο των μέτρων. Ακόμα και τώρα δεν έχουμε τα μέτρα του Μαρτίου και δεν έχουμε και την εικόνα του Μαρτίου στους δρόμους μας. Άρα έχουμε μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού και ελαφρότερα μέτρα, κατά συνέπεια θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο χρόνο».

Για την κατάσταση τόσο σε Αττική όσο και Θεσσαλονίκη που σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο της πανδημίας ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε: «Ασφαλώς η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε πολύ πιο μεγάλη δυσκολία και έχει πολύ μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού και αυτό το μαρτυρούν και τα νούμερα. Εάν θα είχαμε το ίδιο επίπεδο προβλήματος τότε τα νούμερα της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να είναι το 1/4 των αριθμών της Αθήνας, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η Αθήνα βρίσκεται σε ασφαλές επίπεδο», ανέφερε ο καθηγητής και συνέχισε προειδοποιώντας ότι οι αριθμοί στην Αττική δεν καθησυχαστικοί, καταλήγοντας:

«Στην Αθήνα το σύστημα είναι πολύ πιεσμένο και οι αριθμοί είναι υψηλοί και αν τυχόν για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει εξάπλωση μπορούν να ανέβουν πολύ ψηλότερα και το γεγονός ότι έχουμε μια αύξηση στη δυτική Αττική με συνθήκες lockdown είναι ανησυχητικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ