ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με το σύνδρομο τύπου Καβασάκι που πλήττει τα παιδιά

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με το σύνδρομο τύπου Καβασάκι που πλήττει τα παιδιά
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / LM Otero

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου διέψευσε τις πληροφορίες ότι η επιπλοκή που προσιδιάζει στη νόσος Καβασάκι, δηλαδή το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο που πλήττει τα παιδιά και συνδέεται με τον κορωνοϊό, εξαλείφθηκε κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.

«Τουναντίον, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είχαμε και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που νόσησαν. Έχουμε περισσότερα παιδιά με αυτή την επιπλοκή, αν θέλετε, της νόσου. Απλώς, στην αρχή δεν ξέραμε πώς να το ονομάσουμε και το λέγαμε ως “σύνδρομο που μοιάζει με Καβασάκι”, γιατί αυτό μας θύμιζε», δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Και πρόσθεσε:

«Πλέον έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε διαφορετική ορολογία, το ονομάζουμε πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Αναφορές υπάρχουν από όλο τον κόσμο, κρούσματα είχαμε και στη χώρα μας… Στην Πάτρα είδατε πρόσφατα ήταν ένα παιδί οκτώ ετών, στο Αγλαΐα Κυριακού στη ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί 2-3 παιδιά με αυτό το σύνδρομο και στη Θεσσαλονίκη επίσης».

«Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαμε το πανελλήνιο συνέδριο για τις παιδιατρικές λοιμώξεις και παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για 3-4 παιδιά που είχαν αυτό ακριβώς το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Απλώς σταματήσαμε να το λέμε “Καβασάκι”. Είναι κάτι που εξακολουθούμε να το βλέπουμε, είναι σπάνιο, μια σπάνια επιπλοκή που συνεχίζουμε και τη βλέπουμε. Απλώς, δεν ακούγεται πια με αυτόν τον όρο», κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: «Μόλις 8 λεπτά αρκούν για διασπορά σε σπίτι με 20 καλεσμένους»

ΕΟΔΥ: Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι διασωληνωμένοι

Μετά την κάθετη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον ΕΟΔΥ, και ενώ έχει ανοίξει η αγορά με τη μέθοδο του click away, συνεχίζεται στο ίδιο μήκος κύματος η εικόνα της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125.173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.126 (4,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35.741 (28,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.687 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1475 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 14 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 15:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ