ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν τελικά οι εκκλησίες μέχρι και τα Θεοφάνεια

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν τελικά οι εκκλησίες μέχρι και τα Θεοφάνεια
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα που θα ισχύουν για τον κορωνοϊό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για το διάστημα από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Αναφορικά με τους χώρους λατρείας προβλέπεται να είναι ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 πιστών για τους μητροπολιτικούς ναούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων αλλά και την Πρωτοχρονιά, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει στην αντιπρότασή τους οι ιεράρχες.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει εννέα άτομα σε ναούς κάθε ενορίας και έως 25 άτομα σε μητροπολιτικούς ναούς, για ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπονται μόνο έντος των ιερών ναών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ προβλέπεται:

  • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25/12/2020, την 1/1/2021 και την 6/1/2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τμ και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 25 φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα 50 φυσικά πρόσωπα.
  • Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.
  • Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6/1/2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ