ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η εύθραυστη ισορροπία των Χριστουγέννων - Κίνδυνος για απότομο «ξέσπασμα» του ιού

Κορωνοϊός: Η εύθραυστη ισορροπία των Χριστουγέννων - Κίνδυνος για απότομο «ξέσπασμα» του ιού
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ξεπέρασαν τις 4.000 οι νεκροί στη χώρα λόγω κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εκθετική διασπορά του ιού στην επικράτεια υποχωρεί, χωρίς ωστόσο να αφήνει περιθώριο εφησυχασμού.

Μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και έξι εβδομάδες μετά την επιβολή καθολικού lockdown στη χώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν για τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων δεδομένης της συνεχιζόμενης πίεσης που ασκτείται στο σύστημα υγείας.

Κατανοώντας την ανάγκη για συναντήσεις στο γιορτινό τραπέζι με συγγενείς ή στενούς φίλους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα νέα απότομο ξέσπασμα του ιού.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, επικαλούμενη τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είπε πως πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός όσων βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι υψηλότερος από εκείνον όσων διασωληνώθηκαν.

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του Rt, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος παραμένει σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο η ίδια, απήυθυνε έκκληση για τη μέγιστη δυνατή προσοχή την περίοδο των γιορτών, εκτιμώντας πως «αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ».

«Ανησυχούμε πολύ, στην επιτροπή. Γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες».

Όπως είπε, υπάρχει μικρή μερίδα του πληθυσμού που αμφισβητεί ή έχει κουραστεί. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου και λίγο να αυξηθεί η κινητικότητα, αν τηρούμε αυστηρά τα μέτρα θα πετύχουμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια.

«Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε στον Νοέμβριο».

Καθολικά lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη

Υπενθυμίζεται ότι για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας από σήμερα, Παρασκευή, αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης από το Σάββατο (19/12/2020) ισχύουν τα ακόλουθα:

1) Eπέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00- 05:00 (6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί) εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους και προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2) Aναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου ακόμα και με τη μέθοδο του click away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3) Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα καθώς και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4) Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του δήμου Ασπροπύργου αλλά και στην ευρύτερη της Ελευσίνας και της Μάνδρας περιοχή.

Επισημαίνεται ότι ειδικά για την Κοζάνη, θα υπάρχουν ενδελεχείς έλεγχοι στους Δήμου Βοΐου και Εορδαίας.

5) Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των ενόπλων δυνάμεων. Ενθαρρύνονται και συστήνονται στις επιχειρήσεις, έλεγχοι προσωπικού με ίδια μέσα με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10, δηλαδή ο έλεγχος την 1η, την 5η και την 10η μέρα.

6) Mοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.

7) Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης

8) Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9) Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

10) Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.

11) Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, στην Κοζάνη μεταβαίνει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ώστε να ελέγξει ενδελεχώς την επιδημιολογική κατάσταση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως βρίσκεται σε «συναγερμό» ολόκληρη η Κεντρική Μακεδονία. Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 κρούσματα με 816 υψηλού ρίσκου επαφές.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, «μετακινήσεις και επισκέψεις ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων» και τόνισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας απολύτως εφησυχασμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ