ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν λησμονούμε την ιστορία μας, δεν απεμπολούμε την κληρονομία μας

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν λησμονούμε την ιστορία μας, δεν απεμπολούμε την κληρονομία μας
Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

«Ούτε θα λησμονήσουμε την μακραίωνα ιστορία μας, ούτε δε και θα απεμπολήσουμε την ιερά παρακαταθήκη και την καθαγιασμένη κληρονομία των πατέρων μας». Με τα λόγια αυτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέλεξε να επισφραγίσει τη σημερινή 47η επέτειο από την εκλογή του ως επίσκοπος.

Στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Σεβαστιανού, στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου Σαρμασικίου της Κωνσταντινούπολης, ο προκαθήμενος της πρωτόθρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε με συγκίνηση σε αυτόν τον σταθμό της προσωπικής πορείας του, όταν εξελέγη το 1973 μητροπολίτης Φιλαδελφείας.

«Σήμερα, από τον ιστορικόν αυτόν Ιερόν Ναόν, αφιερωμένον εις τον πάτρωνα του κατά κόσμον ονόματός μας, Άγιον Δημήτριον, τον Μεγαλομάρτυρα και Μυροβλύτην, δίδομεν την υπόσχεσιν ότι και δι᾽ όσα ακόμα έτη θα μας αξιώση η χάρις του Κυρίου να συνεχίσουμε την διακονικήν προσφοράν μας, δεν θα αμελήσουμε το χρέος μας έναντι του μέλλοντος του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, ούτε θα λησμονήσουμε την μακραίωνα ιστορία μας, ούτε δε και θα απεμπολήσουμε την ιερά παρακαταθήκη και την καθαγιασμένη κληρονομία των πατέρων μας, αλλά θα παραμείνουμε “εδραίοι και αμετακίνητοι”», είπε μεταξύ άλλων ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

«Αυτό είναι το χρέος μας. Τα περαιτέρω ευρίσκονται στα χέρια του Θεού, ο οποίος και γράφει την ιστορίαν δι᾽ ημών των ανθρώπων και ο οποίος δεν θα μας αφήση να πειρασθούμε πέραν από όσον αντέχομεν» προσέθεσε με νόημα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ότι στο ναό αυτό υπήρχε κατά τα βυζαντινά χρόνια αγίασμα αφιερωμένο στον Άγιο Σεβαστιανό, το οποίο εξαφανίσθηκε και με θαυματουργικό τρόπο αποκαλύφθηκε πάλι τον 19ο αιώνα και έκτοτε οι πιστοί συρρέουν, ιδιαιτέρως αυτή την ημέρα.

«Τα αγιάσματα, γενικώτερον, της Βασιλευούσης και η ευλάβεια και αφοσίωσις των ενταύθα προσφιλεστάτων Χριστιανών εις την Εκκλησίαν, ουδέποτε θα στερεύσουν, όσον ολίγοι και αν απομείνουμε» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ