ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης: Οι «κόκκινες» περιοχές που έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα

Σαρηγιάννης: Οι «κόκκινες» περιοχές που έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα
© Intime p.a.

Πρόβλεψη για συνέχιση της αποκλιμάκωσης της πανδημίας πανελλαδικά έκανε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως υπάρχουν ακόμη περιοχές στη χώρα –όπως η Δυτική Αττική, η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Μαγνησία, η Χίος, η Αχαΐα, η Θάσος και η Λάρισα- που θέλουν «ιδιαίτερη προσοχή».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως οι περιοχές αυτές έχουν «μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης» κρουσμάτων μετά τα Χριστούγεννα.

Μάλιστα, τόνισε πως η περίοδος είναι δύσκολη ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όταν ο καιρός θα είναι χειρότερος.

«Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού» είπε ο κ. Σαρηγιάννης, σημειώνοντας παράλληλα πως είμαστε σε «φάση καλής αποκλιμάκωσης».

«Ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88 που σημαίνει ότι ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία» ανέφερε ο ίδιος.

Και συμπλήρωσε:

«Οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά. Προβλεπόμενα με την έννοια ότι είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε».

Για το άνοιγμα των σχολείων

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής είπε πως:

«Τα σενάρια που έχουμε λένε ότι μπορούν να ανοίξουν αλλά πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν, είναι σενάρια που τρέχουμε αυτή τη στιγμή».

Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε πως μέχρι τον Μάιο πρέπει να έχουμε μέτρα προστασίας και πως τα μέτρα και το εμβόλιο είναι καλός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ