ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση: Δύο στους τρεις Έλληνες θα κάνουν το εμβόλιο

Δημοσκόπηση: Δύο στους τρεις Έλληνες θα κάνουν το εμβόλιο
(AP Photo/Ariel Schalit)

Το 66,3% των Ελλήνων (δύο στους τρεις) δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ενώ το 27,4% απαντά αρνητικά, όπως αποκαλύπτει έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, το ποσοστό όσων δηλώνουν πως δεν θα κάνουν το εμβόλιο είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 42% που είχε καταγραφεί σε προηγούμενη έρευνα τον Σεπτέμβριο.

Όπως έδειξε η έρευνα, τα ποσοστά όσων προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο είναι μεγαλύτερα ανάμεσα στους πιο ευκατάστατους αλλά και σε όσους πάσχουν από υποκείμενο νόσημα.

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας φαίνεται πως είναι και η ηλικία.

Στα άτομα άνω των 65 ετών, το ποσοστό αυτών που προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού φτάνει το 80,4%.

Μάλιστα, αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» αγγίζουν το 55%.

Ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεργακόπουλος αναφερόμενος στο πώς άλλαξε άποψη ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού είπε πως η τελευταία έρευνα έγινε μέσα στον Δεκέμβριο όταν η χώρα είχε χιλιάδες κρούσματα, περίπου 600 άτομα στις ΜΕΘ και 100 νεκρούς καθημερινά.

Έτσι ο υγειονομικός κίνδυνος ήταν πολύ πιο έντονος και προφανής.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει πως το σημαντικότερο είναι πως στις αρχές Νοεμβρίου μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλια που αναπτύσσουν ολοκλήρωσαν την 3η φάση των δοκιμών και μάλιστα με επιτυχία.

Όπως λέει ο κ. Γεωργακόπουλος, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει πολύ θετικές απόψεις με τα εμβόλια και στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές», το 94% συμφωνεί.

Μάλιστα, το 61% συμφωνεί «απολύτως».

Από το 27% όσων δηλώνουν ότι σίγουρα ή μάλλον δεν θα κάνουν το εμβόλιο, κυριότερη αιτία που αναφέρουν με πολύ μεγάλη διαφορά είναι ότι «μπορεί να μην είναι ασφαλές» ή «μπορεί να έχει παρενέργειες».

Ωστόσο, τα ποσοστά όσων δήλωσαν πως «δεν υπάρχει ο ιός» ή «δεν εμπιστεύομαι τα εμβόλια» είναι πολύ χαμηλά σε αυτή την ερώτηση.

Όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς:

«Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αμφισβητούν επί της ουσίας την προσφορά των εμβολίων στη δημόσια υγεία και το λεγόμενο “αντιεμβολιαστικό κίνημα” είναι περιορισμένο με επιδημιολογικούς όρους. Αλλά αν η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι ειλικρινής, διαφανής και κατανοητή, μπορεί να σπεκουλάρει στην άγνοια και να καταστεί υπολογίσιμη δύναμη».

Για το εμβόλιο της γρίπης & πώς πηγαίνουν τα πράγματα

Από το σύνολο των συμμετεχόντων στη μελέτη, το 40,9% δήλωσε πως έχει κάνει φέτος το εμβόλιο κατά της γρίπης –ποσοστό πολύ υψηλότερο από το σύνηθες.

Κατά τα άλλα, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργακόπουλος, ακόμα και μετά από δέκα μήνες πανδημίας και κρίσης, οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι γενικά στη χώρα μας «τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αν και το ποσοστό έχει υποχωρήσει αισθητά από το 86% του περασμένου Απριλίου, δεν έχει αλλάξει πολύ από του Σεπτεμβρίου (54% έναντι 57% τον Σεπτέμβριο).

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Γεωργακόπουλος, έχει ενδιαφέρον το ότι αυτή η στάση είναι ασυνήθιστη.

Η Metron Analysis κάνει αυτή την ερώτηση τακτικά, κάθε μήνα στις έρευνές της από το 2014 και με ελάχιστες εξαιρέσεις οι Έλληνες πάντα, παραδοσιακά θεωρούσαν ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο, πλειοψηφικά ποσοστά θεωρούν ότι η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην ερώτηση για το αν η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή η προς τη λάθος κατεύθυνση ειδικά για το θέμα της πανδημίας, ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό (59%) πιστεύει ότι, όντως, πάμε καλά, σύμφωνα με την έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ