ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: Η μετάλλαξη δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο

Γώγος: Η μετάλλαξη δεν φαίνεται ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο
© Intime p.a.

«Όλα τα είχαμε με τον κορωνοϊό, τώρα έχουμε και την περίφημη μετάλλαξη. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ιός μεταλλάσσεται συχνά. Τώρα έχουμε έναν καινούργιο ιό που φαίνεται ότι έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, και αποδόθηκε σε αύξηση της μεταδοτικότητάς του. Οι ιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, και κάνουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά μειώνουν τη θνητότητα» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής τόνισε πως η μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη «δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο».

«Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί» πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να διακοπούν οι πτήσεις από τη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, ο καθηγητής είπε:

«Είχαμε μια γρήγορη συζήτηση εχτές και σήμερα θα έχουμε μια πιο εκτεταμένη, με βάση και τα δεδομένα τα δικά μας. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση κεντρικά, δεν υπάρχει τόσο βάρος ώστε να μπούμε σε ολικό αποκλεισμό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική οδηγία για το τι θα κάνουμε με τον κόσμο από την Βρετανία. Τώρα, όποιος έχει έρθει από Βρετανία θα κάθεται καραντίνα 7 ημέρες, και θα γίνεται και γρήγορο τεστ 72 ώρες πριν έρθει, αλλά και αφού έρθει, σε όλους».

Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στους δρόμους, ο κ. Γώγος παραδέχτηκε πως τον ανησυχούν.

«Έχουμε μιλήσει για το ρεβεγιόν, έχουμε πει ότι πρέπει να προσέξουμε το click away, αλλά αυτό που γίνεται δεν οφείλεται στο click away. Καλό θα είναι να μαζευτεί ο κόσμος και να μη δημιουργείται τέτοιος συγχρωτισμός και σε στενούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το ρεβεγιόν –δηλαδή την οικογενειακή συνάντηση που θα γίνει στο σπίτι- ο κ. Γώγος είπε πως θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι που θα συμμετάσχουν είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί.

«Όταν γυρίζουμε όλη την εβδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Το να κάνει κάποιος rapid test έχει ένα ποσοστό ασφαλείας. Αλλά η αρχή του μικρού αριθμού ατόμων που θα συγκεντρωθούν, είναι ανεξάρτητη από το αν έχει γίνει rapid test. Ο αριθμός των καλεσμένων πρέπει να είναι αυτός που έχει αποφασιστεί και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ας είμαστε υπομονετικοί, τελευταία χρονιά ελπίζω πως θα είναι».

Εξήγησε, επίσης, πως η επιστημονική κοινότητα θέλει να ξεκινήσει την εμβολιαστική διαδικασία με τα «καλύτερα πιθανά δεδομένα για τη διασπορά».

«Θα πρέπει να πάμε με τη χαμηλότερη κατά το δυνατό διασπορά, να κάνουμε τα εμβόλιά μας, για να μπορέσουμε σιγά - σιγά να ανασάνουμε», τόνισε ο κ. Γώγος.
Κλείνοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης, τονίζοντας πως η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

«Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία. Ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για τα σχολεία, θα το δούμε λίγες ημέρες πριν. Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθεί η απόφαση».

Και κατέληξε:

«Η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η εστίαση ακόμα είναι λίγο πίσω. Θα ξεκινήσουμε με πιο απλά πράγματα και σιγά -σιγά, δειλά – δειλά θα πάμε και στα υπόλοιπα, αν δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων. Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη. Το βλέμμα όλων μας είναι στα εμβόλια, η λύση είναι αυτά. Μέχρι τον Απρίλη – Μάη αν εμβολιαστεί ένα 75% του πληθυσμού, θα ησυχάσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ