ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια mRNA μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια mRNA μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις
Απεικόνιση του Covid 19 στο μικροσκόπιο AP Photo / NIAID-RML

Καθησυχαστική ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία εμφανίστηκε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημερώσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού.

«Δεν φαίνεται να είναι καθοριστικό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πρόσθεσε δε: «Η παρούσα μετάλλαξη δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Τα εμβόλια mRNA μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις».

Τι λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τη μετάλλαξη και το εμβόλιο

Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» που να επιτρέπει να πούμε ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech δεν προστατεύει από ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε κυρίως στη Βρετανία.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποδεικνύει ότι το εμβόλιο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό εναντίον του νέου στελέχους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Έμερ Κουκ, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση του εμβολίου.

Εξάλλου ο EMA ανέφερε πως η χορήγηση του εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακοβιομηχανία Pfizer των ΗΠΑ και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech σε εγκύους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση.

Ο EMA δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε από την πλευρά του ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA.

Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, είπε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ότι η παραλλαγή είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες κυκλοφορούσες παραλλαγές, με εκτιμώμενο δυναμικό αύξησης του αναπαραγωγικού αριθμού (R) από 0.4 ή μεγαλύτερο και εκτιμώμενη αυξημένη μεταδοτικότητα έως και 70%.

Το ευρωπαϊκό Κέντρο τονίζει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένδειξη αυξημένης σοβαρότητας της λοίμωξης που να σχετίζεται με τη νέα παραλλαγή, η οποία -όπως σημειώνει- εμφανίστηκε σε μια εποχή του χρόνου, όπου παραδοσιακά υπάρχει αυξημένη οικογενειακή και κοινωνική ανάμειξη.

Κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής: εννέα στην Δανία και από ένα σε Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία και Αυστραλία.

Κορωνοϊός: Το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια - Πότε και ποιοι έχουν προτεραιότητα να εμβολιαστούν

Κορωνοϊός: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε υπό όρους το εμβόλιο Pfizer/BioNTech

ΔΗΜΟΦΙΛΗ