ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς θα εμβολιαστούν οι Έλληνες - Πώς μας επηρεάζει η μετάλλαξη

Κορωνοϊός - Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς θα εμβολιαστούν οι Έλληνες - Πώς μας επηρεάζει η μετάλλαξη
© Intime p.a.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της επιχείρησης ανοσοποίησης του πληθυσμού στη χώρα μας, μετά την υπό όρους έγκριση, τη Δευτέρα, του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση, με φόντο τη θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμών με τα σπουδαία να δρομολογούνται αμέσως μετά την ημέρα των Χριστουγέννων, οπότε και η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του νέου εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.

Το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας, έθεσαν το πλαίσιο για τη διανομή, τη φύλαξη και τη χορήγηση των εμβολίων:

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.

Αντίστοιχα, στις 28 Δεκεμβρίου, θα διανεμηθούν εμβόλια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου (Πάτρας), έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer/BioNTech 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των συγκεκριμένων εμβολίων που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021 429.000 δόσεις κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνον από την Pfizer/BioNTech συνολικά 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca.

Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η διαδικασία εμβολιασμού θα γίνεται με δύο τρόπους:

  • Από τον ιστότοπο emvolio.gov.gr (το site ξεκινά τη λειτουργία του από την Τρίτη 22/12/2020)
  • Και από φυσικά σημεία (π.χ. με ραντεβού σε φαρμακεία)

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Κορωνοϊός - Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Τι σημαίνει «έγκριση υπό όρους»

Ποιοι έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον κορωνοϊό. Θα ακολουθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας.

Αμέσως μετά, θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

«Όταν έρθει η στιγμή να εμβολιαστούμε, δεν σημαίνε ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τις αποστάσεις και να φοράμε μάσκες. Ναι στην αισιοδοξία, όχι στον εφησυχασμό», δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Τα εμβόλια mRNA μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις»

Ενόψει των νέων δεδομένων που προκαλεί ο εντοπισμός της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού σε σχέση με το εμβόλιο, η κυρία Θεοδωρίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία.

«Δεν φαίνεται να είναι καθοριστικό το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πρόσθεσε δε: «Η παρούσα μετάλλαξη δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Τα εμβόλια mRNA μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις».

Κορωνοϊός: Τι λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τη μετάλλαξη και το εμβόλιο

ΕΟΔΥ: Πάνω από 500 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Δευτέρα 526 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 131.597, εκ των οποίων το 52,5% άνδρες.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.229 (4,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38.481 (29,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 505 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 164 (32,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 812 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4257 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.717 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ