ΕΛΛΑΔΑ

Γαργαλιάνος: Εικασίες και όχι δεδομένα ότι το νέο στέλεχος Covid μεταδίδεται ευκολότερα στα παιδιά

Γαργαλιάνος: Εικασίες και όχι δεδομένα ότι το νέο στέλεχος Covid μεταδίδεται ευκολότερα στα παιδιά
AP Photo/Doug Murray

«Με απόσταση και ελπίδα ότι το 2021 θα είναι καλύτερα τα πράγματα», κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

«Πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει λίγο υπομονή», ανέφερε στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας την κόπωση και τονίζοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι τα μέτρα, αλλά πώς τα εφαρμόζουμε».

Ο καθηγητής εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι, «με το εμβόλιο και εν αναμονή φαρμάκων θα έχουμε σίγουρα ένα καλύτερο 2021» και εξήγησε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στην έλευση των φαρμάκων στην Ελλάδα, καθώς «είναι πολύ δύσκολο να έρθουν εδώ φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη, ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και ακόμα είναι σε μικρή ποσότητα και στις ΗΠΑ».

Ερωτηθείς για το αν το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτικό, είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως «δεν υπάρχουν δεδομένα ότι τα παιδιά μολύνονται πιο εύκολα, αλλά εικασίες» και τόνισε πως, «αν τηρήσουμε τα μέτρα, τα σχολεία θα ανοίξουν 8 Ιανουαρίου».

Κληθείς να σχολιάσει την επιβολή προστίμου σε πατέρα και τα δύο του παιδιά στην Κρήτη, λόγω του ότι ήταν κι οι τρεις στο ίδιο αυτοκίνητο, το χαρακτήρισε «υπερβολή», καθώς πρόκειται για άτομα που «είναι στην ίδια φούσκα», την οικογενειακή, αφού μένουν στο ίδιο σπίτι.

«Πάντα υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν πείθεται από τα εμβόλια», σχολίασε για όσους δεν θέλουν το εμβόλιο, χαρακτηρίζοντας γενικά τα εμβόλια ως «εξέλιξη της Ιατρικής».

Ο καθηγητής, από την άλλη, προέβλεψε ότι, «θα φτάσουμε το Μάρτιο να λέμε "πού είναι τα εμβόλια" γιατί έτσι λειτουργούμε ως λαός».

Τέλος, απαντώντας στο αν διαφαίνεται άνοιγμα της εστίασης είπε ότι «αν τα δεδομένα πάνε καλά, και δούμε ότι τον Ιανουάριο είμαστε καλύτερα, θα ανοίξουν όλα σταδιακά, πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ