ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο της επιχείρησης «Ελευθερία» όπως το έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της COVID-19 έχει στόχο να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης με τα οφέλη να είναι ατομικά και συλλογικά.

Ο εφοδιασμός των κρατών-μελών της ΕΕ θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους, με βάση τις συμφωνίες προαγοράς που συνήψε κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες - παραγωγούς των εμβολίων. Έτσι, επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας των εμβολίων, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων και αποτρέπεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών για την απόκτησή τους μέσω διμερών συμφωνιών.

Κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων από τις Παραγωγούς Εταιρείες, οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό, σύμφωνα με την κατανομή μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προδιαγραφεί από αυτή βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Τρεις φάσεις εμβολιασμού

Το σχέδιο εμβολιασμού χωρίζεται σε τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου, όταν θα αρχίσει να χορηγείται το εμβόλιο, θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων εμβολίων.

Στην α' φάση του εμβολιασμού θα εμβολιαστούν:

-Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
-Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
-Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
-Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Η δεύτερη φάση τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε υπολογίζεται ότι θα υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων εμβολίων.

Κατά τη β’ φάση θα εμβολιαστούν:

- Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Περαιτέρω προτεραιοποίηση: α) Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω β) Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω γ) Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω δ) Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

- Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας

-Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους

- Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)

- Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Τέλος, κατά την τρίτη φάση θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων και θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Νέος τηλεφωνικός αριθμός

Παράλληλα, ένας νέας πενταψήφιος αριθμός μπαίνει στη ζωή μας με την έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για τον αριθμό 13034, στον οποίο θα στέλνουμε μήνυμα προκειμένου να μάθουμε αν πληρούμε τα κριτήρια προτεραιότητας και να μάθουμε πότε θα ορισθεί το ραντεβού σε ένα από εμβολιαστικά κέντρα.

Ο αριθμός 13034 -ο επόμενος από το 13033 που στέλνουμε μήνυμα για την κατ' εξαίρεση μετακίνησή μας-, θα τεθεί σε λειτουργία με την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος.

Όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος των κριτηρίων για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό θα γίνεται είτε με μήνυμα στον 13034, είτε με πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο:

Εθνικό σχέδιο εμβολιασμού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ