ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Ενισχύεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με καθηγητή Ψυχικής Υγείας

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Ενισχύεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με καθηγητή Ψυχικής Υγείας
INTIME NEWS / © Intime p.a.

Για την άμεση ενίσχυση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας με έναν καθηγητή αρμόδιο για θέματα ψυχικής Υγείας, αλλά και για την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την επιχείρηση «Ελευθερία» που αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών έναντι του κορωνοϊού, μίλησαν το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Για το θέμα των εμβολιασμών και την επιχείρηση «Ελευθερία»

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι ένα έγχειρημα που ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει επιχειρηθεί ξανά σε παγκόσμιο επίπεδο. Τόνισε πως ο κρατικός μηχανισμός εργάζεται πυρετωδώς, ώστε να πετύχει αυτή η προσπάθεια.

Πρόσθεσε ότι «και με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις το υπουργείο Υγείας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία, οι φορείς, η διακυβέρνηση του κράτους, οι υγειονομικοί μας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία ετοιμάζονται, οι επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, άνθρωποι της ασφάλειας, οι ένοπλες δυνάμεις στα logistics, το σύνολο του κράτους εργάζεται έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια».

«Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο εγχείρημα σίγουρα θα υπάρξουν και λάθη, όμως είμαστε εδώ για να τα διορθώσουμε. Με διαφάνεια, με ειλικρίνεια, καθημερινώς θα ενημερώνουμε, θα βελτιωνόμαστε και θα διορθώνουμε οτιδήποτε δεν πηγαίνει καλά», είπε.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική εικόνα σήμερα, ο υπουργός Υγείας είπε «δεν είναι στατιστικά για εμάς», και συνέχισε «με πόνο ψυχής» «κάνουμε έκκληση αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά, με πολλή αγάπη αλλά και πολλή προσοχή». «Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα» υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ενώ υπογράμμισε ότι θα αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων, με βάση τις επιπλέον αδειοδοτήσεις εμβολίων.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Για την προστασία της ψυχικής υγείας εν μέσω κορωνοϊού

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία των πολιτών, δημιουργώντας άγχος και αβεβαιότητα και τόνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενισχύεται από έναν καθηγητή Ψυχιατρικής, τον Βασίλειο - Παντελεήμονα Μποζίκα, καθηγητή της Β' Ψυχιατρικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Από τον προϋπολογισμό αυξήθηκαν κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για την ψυχική υγεία.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μίλησε για τη Γραμμή Ψυχοικοινωνικής Υποστήριξης 10306, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και διαχειρίζεται θέμα που αφορούν το άγχος, την αβεβαιότητα αλλά και την ψυχική κόπωση των συμπολιτών μας έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΕΟΔΥ: 62 νεκροί, 495 διασωληνωμένοι και 937 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 937 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133.365, εκ των οποίων το 52,4% άνδρες.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων, τα 5.267 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.198 (29,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 495 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (32,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 832 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.402 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1776 (40,3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ