ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Περιμένοντας το εμβόλιο αντί τον Άγιο Βασίλη - Στο «μικροσκόπιο» Δυτική Αττική και Κοζάνη

Κορωνοϊός: Περιμένοντας το εμβόλιο αντί τον Άγιο Βασίλη - Στο «μικροσκόπιο» Δυτική Αττική και Κοζάνη
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την εισήγηση των ειδικών για τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη περιμένει η κυβέρνηση.

Σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, θα αξιολογηθεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η παράταση, ή όχι, των επιπλέον περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα.

Στη ζυγαριά για τη σχετική απόφαση θα μπουν τα εμπλουτισμένα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με τον αυξημένο αριθμό τεστ του ΕΟΔΥ στις συγκεκριμένες περιοχές, κατά τη διάρκεια του σκληρού lockdown, και τα οποία συνηγορούν στη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σε συνολικό επίπεδο, μετά και την Τετάρτη ενισχύονται οι καταγραφές με τα περιστατικά που βαίνουν μειούμενα, ενώ αισθητή είναι η πτώση της πίεσης που δέχονται οι νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην Αττική διαπιστώνεται πως το ποσοστό μείωσης των κρουσμάτων φτάνει στο 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 28%.

Παρόλα αυτά, το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει τρεις φορές υψηλότερο από την Αττική.

Ωστόσο, όπως τόνισε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σε υγειονομικής και κοινωνικές δομές στη Βόρεια Ελλάδα, «οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες των εορτών, αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα».

«Γκρίζες» γιορτές

Τις επόμενες ώρες τίθεται σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ιδιότυπο φετινό ρεβεγιόν, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί η αυστηροποίηση ή όχι των μέτρων την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της Πολιτείας, αυτά τα Χριστούγεννα δεν επιτρέπονται συναντήσεις με μεγάλες παρέες. Μπορούμε να συναντηθούμε για το γιορτινό τραπέζι το μέγιστο με άλλη μια οικογένεια και όχι περισσότεροι από εννιά άτομα.

Μετακινήσεις για το σκοπό αυτό θα γίνονται με την αποστολή SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού, θα διεξάγουν πολύ αυστηρούς ελέγχους και θα αξιολογούν και καταγγελίες πολιτών.

Στη φετινή παραμονή των Χριστουγέννων, επίσης, δεν θα αντηχήσουν στις γειτονιές των πόλεων οι ήχοι από τα παραδοσιακά κάλαντα, για τα οποία άλλωστε δεν προβλέπεται κανένας κωδικός μετακίνησης.

Σε ό,τι αφορά στις εκκλησίες επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών μόνο τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Εντός του ναού επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα με απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πιστών προς κάθε κατεύθυνση. Στους μητροπολιτικούς ναούς ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι τα 50 άτομα, ενώ σε όλους τους άλλους τα 25. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται ώστε να μην επηρεαστεί η θωράκιση που δημιουργείται από την απαγόρευση που ισχύει από τον προηγούμενο μήνα και ταυτόχρονα να ξεκινήσει ομαλά ο εμβολιασμός την ερχόμενη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός -όπως έχει δηλώσει εδώ και πολύ καιρό- θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, σε μια συμβολική κίνηση να συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια να πειστούν για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολίου και οι πλέον δύσπιστοι.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι για να φτάσουμε στην ανοσία του πληθυσμού χρειάζεται να εμβολιαστεί η μεγάλη πλειονότητα. Ξέρουμε -και το επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επισκέψεις σε κοινωνικές και υγειονομικές δομές της Βορείου Ελλάδας- ότι η διαδικασία εμβολιασμού είναι η πιο σύνθετη άσκηση που έχει οργανώσει ποτέ το ελληνικό κράτος.

Υπάρχει ήδη ένα λεπτομερές σχέδιο για την «Επιχείρηση Ελευθερία» και έχει δημοσιοποιηθεί για να ξέρουμε όλοι τα προβλεπόμενα βήματα και τις διαδικασίες που πρόκειται να γίνουν, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και -όπου αυτό είναι απαραίτητο- των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό

Το Εθνικό Σχέδιο για τον εμβολιασμό προβλέπει ότι θα εμβολιαστούν όλοι. Θα υπάρχουν όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του σε νοσηλευτικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας- αρκετά εμβόλια, τα οποία ωστόσο θα φτάσουν στη χώρα σταδιακά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνίες προαγοράς με τις εταιρείες-παραγωγούς των εμβολίων, τα οποία θα διανεμηθούν ταυτόχρονα και ισομερώς στην ΕΕ ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Έτσι, επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας των εμβολίων, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων και αποτρέπεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών - μελών για την απόκτησή τους μέσω διμερών συμφωνιών. Η Ελλάδα δικαιούται και έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε επαρκή αριθμό εμβολίων -διαθέσιμων και μελλοντικών- για να υπερκαλύψει το σύνολο του πληθυσμού της. Θα πάρει κάτι παραπάνω από το 2% των εμβολίων που αγοράζει η Ευρώπη για κάθε παρτίδα εμβολίων.

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Σε 1η φάση θα εμβολιαστούν: Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας. διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται και 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Σε 2η φάση θα εμβολιαστούν: Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Προσωπικό για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους. Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Σε 3η φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Τα εμβόλια θα αποθηκεύονται σε πέντε εγκεκριμένες αποθήκες που πληρούν προδιαγραφές ακόμη και των πλέον απαιτητικών εμβολίων (όπως των BioNTech/ Pfizer, που απαιτεί συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C). Περισσότερα Κέντρα Αποθήκευσης μπορεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με τον όγκο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμβολίων, που θα παραληφθούν από τις παραγωγούς εταιρείες. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα εφοδιάζει συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού με κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους. Σε ημερήσια βάση, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα διενεργούν ποσοτική απογραφή του αποθέματος εμβολίων και θα ενημερώνουν την κεντρική εφαρμογή εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ασφάλεια των Κέντρων Αποθήκευσης θα διασφαλιστεί με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η διανομή στα Κέντρα Εμβολιασμού θα στηρίζεται στο Σχέδιο Προτεραιοποίησης Εμβολιασμών. Τα Κέντρα Αποθήκευσης θα λαμβάνουν καθημερινή ενημέρωση από το Κέντρο Συντονισμού και θα επικοινωνούν απευθείας με τις εταιρείες διανομών για την μεταφορά. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα υλικά για την προετοιμασία των παραδόσεων των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παραγωγού εταιρείας. Τα εμβόλια θα συσκευάζονται σε ειδικά σχεδιασμένα ισοθερμικά κιβώτια -που έχουν υποβληθεί σε σειρά ελέγχων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- των οποίων οι συνθήκες θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά των εμβολίων θα παρακολουθούνται μέσω καταγραφικών συσκευών. Βασική προϋπόθεση κατά τη μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα είναι η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στους ψυκτικούς θαλάμους για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας κατά τη χορήγηση.

Το ραντεβού για το εμβόλιο

Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού, από τον Ιανουάριο θα γίνεται είτε με τα στοιχεία TAXIS μέσω της ιστοσελίδας http://emvolio.gov.gr, είτε επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού θα προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ