ΕΛΛΑΔΑ

«Crash test» για την τήρηση των μέτρων οι φετινές γιορτές - Όσα ισχύουν για το ρεβεγιόν

«Crash test» για την τήρηση των μέτρων οι φετινές γιορτές - Όσα ισχύουν για το ρεβεγιόν
AP Photo/Alberto Pezzali

Μία «δοκιμασία» θα είναι οι γιορτές για τους πολίτες, καθώς φέτος Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά δεν θα θυμίζουν τίποτα από άλλες χρονιές.

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε πολλά στην καθημερινότητά μας, μεταξύ αυτών και οι γιορτές, οι οποίες φέτος θα είναι πιο «μοναχικές».

Ειδικότερα, όλοι μας καλούμαστε να περάσουμε τα Χριστούγεννα πιο οικογενειακά ώστε να μην χαθεί ο αγώνας που έχει γίνει έως τώρα για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων την περίοδο των γιορτών, καθώς ο φόβος μετάδοσης του κορωνοϊού -εάν για παράδειγμα γίνουν μεγάλες συναθροίσεις- είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση «αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά, με πολλή αγάπη αλλά και πολλή προσοχή. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα», για να «ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω».

Κλειστοί δρόμοι, μπλόκα και έλεγχοι σε σπίτια αν υπάρξουν καταγγελίες

Πολύ αυξημένοι έλεγχοι, με «επιστράτευση» όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., που εφαρμόζεται από σήμερα, για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, είναι και το κλείσιμο σταθμών του μετρό, σε περιοχές της Αθήνας, (όπως το Σύνταγμα), όπου ενδεχομένως να μεταβούν πολίτες για να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα. Αυτό, ωστόσο, θα αποφασιστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εφόσον διαπιστωθεί τάση για μετακίνηση στις περιοχές αυτές και αφορά στις βραδινές ώρες.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού, για την εφαρμογή των μέτρων, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έχει σταλεί διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., να βγουν στο δρόμο και οι αστυνομικοί από τα επιτελεία, ακόμα και το Αρχηγείο, για να ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου οι δυνάμεις να βρίσκονται παντού.

Η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί σήμερα παραμονή το βράδυ και ανήμερα των Χριστουγέννων στην τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00 το πρωί.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις

Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6 και μόνο μέχρι τις 22:00 το βράδυ, αυστηρά.

Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε χτες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο ίδιο όχημα

«Ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα –μέλη της ίδιας οικογένειας– αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Θόδωρος Χρονόπουλος είπε ότι οι αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όχι μόνο για να κάνουν ελέγχους στα μπλόκα και να βεβαιώνουν παραβάσεις, αλλά και για να διευκολύνουν την κίνηση των αυτοκινήτων, εφόσον απαιτηθεί από «μαζική μετακίνηση» πολιτών την παραμονή και ανήμερα των Εορτών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση της «ελευθερίας» των δύο ημερών με σύνεση και χωρίς να κάνουν κατάχρηση.

Σύψας: Να αυτοσυγκρατηθούμε αυτές τις ημέρες

«Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη», είπε ο ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας, συστήνοντας στο εορταστικό τραπέζι να καθίσουν μόνο οι άνθρωποι με τους οποίους μένουμε στο ίδιο σπίτι.

Για τις εικόνες συνωστισμού που επικρατούν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες εν μέσω γιορτών, ο κ. Σύψας υπενθύμισε πως ανάλογες εικόνες είχαμε δει στο Λονδίνο πριν αυτό τελικά οδηγηθεί σε σκληρό lockdown, ενώ επισήμανε πως πρόκειται για φαινόμενο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ