ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιάς: Πώς ξεβράστηκε η φάλαινα στη Φρεαττύδα

Πειραιάς: Πώς ξεβράστηκε η φάλαινα στη Φρεαττύδα
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι χθες στην παραλία Φρεαττύδα, στον Πειραιά, ξεβράστηκε μια φάλαινα  12 μέτρων. 

Οι υπάλληλοι του δήμου ρυμούλκησαν το νεκρό θηλαστικό στην παραλία και το απομάκρυναν καθώς βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη και έχρηζε υγειονομικής ταφής.

Απάντηση στο ερώτημα πώς έφθασε μέχρι τον Πειραιά η νεκρή φάλαινα έδωσε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, σημειώνοντας ότι τα έντονα θαλάσσια ρεύματα των τελευταίων ημερών μπορεί να μετακίνησαν τη σορό και αυτή να ξεβράστηκε τελικά κοντά στο λιμάνι.

«Εκβρασμοί πτεροφάλαινας έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. στις ακτές της Μυκόνου και της Κυπαρίσσιας. Δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση του πληθυσμού Πτεροφάλαινας στη Μεσόγειο, ενώ ακόμα λιγότερα είναι γνωστά για τον πληθυσμό του είδους στις ελληνικές θάλασσες.

Ας αξιοποιήσουμε αυτό το περιστατικό για να συνειδητοποιήσουμε ότι μας περιβάλλουν θάλασσες, που τελικά τις γνωρίζουμε ελάχιστα. Εάν δεν γνωρίσουμε το μοναδικό τους φυσικό πλούτο, είναι αδύνατον να τον προστατεύσουμε» αναφέρει μεταξύ άλλων το ινστιτούτο και παραθέτει βίντεο από πτεροφάλαινα στον Σαρωνικό.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «η εναλλαγή από τους έντονους νοτιάδες των προηγούμενων εβδομάδων στους βοριάδες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες – δηλαδή πιο απλά το «γέμισμα» και το «άδειασμα» του Αιγαίου, είχε ως αποτέλεσμα τα έντονα θαλάσσια ρεύματα».

«Συνεπώς είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τη θαλάσσια περιοχή όπου επήλθε ο θάνατος της φάλαινας, δεδομένου ότι σύμφωνα με την κατάσταση προχωρημένης σήψης στην οποία βρισκόταν, εκτιμάται ότι πέθανε πριν μερικές εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα εκτός του Σαρωνικού κόλπου. Τα αίτια του θανάτου δεν έχουν προσδιοριστεί» τονίζουν.

«Ο Σαρωνικός, όπως και άλλες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, φιλοξενούν περιστασιακά μεταναστευτικές Πτεροφάλαινες» εξηγούν και δημοσιεύουν βίντεο από πτεροφάλαινα που εντοπίστηκε πριν λίγα χρόνια στον Σαρωνικό.

Τι είχε δηλώσει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πολιτικής προστασίας Πειραιά, Παναγιώτης Ρέππας στο CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ