ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με αυστηρά μέτρα - Τι θα πρέπει να έχουμε κατά νου

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα με αυστηρά μέτρα - Τι θα πρέπει να έχουμε κατά νου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

Τα Χριστούγεννα βρίσκουν τη χώρα σε κρίσιμη καμπή. Η αποκλιμάκωση των επιδημικών δεικτών δεν γίνεται με τους ρυθμούς που ανέμεναν ειδικοί και μη, αλλά ακόμη και αυτές οι μικρές νίκες κόντρα στην εξάπλωση του κορωνοϊού τίθεται υπό αμφισβήτηση. Οι εικόνες από το κέντρο της πρωτεύουσας τις τελευταίες ημέρες, που σε τίποτα δεν θυμίζουν lockdown, προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας «έκρηξης».

Ήδη, τα «καμπανάκια» χτύπησαν με την ανανέωση του αυστηρού lockdown σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Κοζάνη, ενώ σκληρότερα μέτρα εφαρμόζονται από τα ξημερώματα της ημέρας των Χριστουγέννων και στις Θεσπιές Βοιωτίας. Τα μέτρα αυτά θα βρίσκονται σε ισχύ έως την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου σε Δ.Αττική και Κοζάνη και έως τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις Θεσπιές. Η γγ Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι εξετάστηκε με προσοχή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις περιοχές αυτές και η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η απόφαση αυτή στέλνει όμως και ένα σαφές μήνυμα εκτός των συγκεκριμένων περιοχών: Αν κυβέρνηση και ειδικοί δεν διστάζουν να υποχρεώσουν τους πολίτες στις περιοχές αυτές να περάσουν τα Χριστούγεννα υπό τόσο αυστηρά μέτρα, τίποτα δεν αποκλείει την επιβολή αντίστοιχων πρωτοχρονιάτικων lockdown και σε άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σχετική... εορταστική χαλαρότητα.

Αλλωστε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ήταν απόλυτα ξεκάθαρος κατά την ενημέρωση της Τρίτης, όταν ερωτήθηκε κατά πόσο θα επανεξεταστεί το εορταστικό πλαίσιο εν όψει Πρωτοχρονιάς αν η κατάσταση τα Χριστούγεννα ξεφύγει, έδωσε την μονολεκτική απάντηση: «Ναι».

Μετά την παραμονή των Χριστουγέννων κατά την οποία παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στους δρόμους, κυβέρνηση και ειδικοί επαναλαμβάνουν τις οδηγίες και συστάσεις προκειμένου να μην προκληθεί νέα εκτόξευση στον αριθμό των κρουσμάτων και τα νοσοκομεία βρεθούν ξανά υπό ασφυκτική πίεση.

Οι οδηγίες για τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, τα Χριστούγεννα θα εορταστούν φέτος με εκτεταμένους ελέγχους και περιορισμένο αριθμό ατόμων (δύο οικογένειες ή μέχρι 9 άτομα) στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων.

Οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, χωρίς χρήση μάσκας δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού και γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις αποφύγουμε όσο το δυνατό περισσότερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένεια μας, ή εάν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια ιδανικά θα πρέπει να είναι η ίδια σε όλες τις περιστάσεις, ώστε να διατηρηθεί η λεγόμενη «κοινωνική φούσκα» κατά τη διάρκεια των εορτών.

Εννοείται ότι εάν έχουμε συμπτώματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουμε στις συναντήσεις, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν και να φροντίζουμε για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και του καλού αερισμού του χώρου.

Σε περίπτωση υπεράριθμων, η αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Και τα Χριστούγεννα, όπως και τις υπόλοιπες ημέρες, ισχύει η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00. Σε περίπτωση που θέλουμε να μετακινηθούμε για να μεταβούμε σε μια άλλη οικία για το γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον κωδικό 6 στο SMS που θα στείλουμε στο 13033.

Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα –μέλη της ίδιας οικογένειας– αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο.

Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Με αυστηρούς περιορισμούς θα λειτουργούν τα Χριστούγεννα και οι εκκλησίες. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας θα επιτραπεί να εκκλησιαστούν έως και 25 άτομα, με την τήρηση της αναλογίας ένα άτομο ανά 15 τμ ναού. Στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τα 50 άτομα, εφόσον τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Η μετάβαση στους ναούς γίνεται υποχρεωτικά με SMS στο 13033 και κωδικό 6. Στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό -που διπλασιάζεται χωρίς το SMS- και 1.500 ευρώ για τον ιερέα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήδη αρκετές ενορίες έχουν ενημερώσει τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός.

Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους το δυνατόν περισσότερους πιστούς να συμμετάσχουν στη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, πολλοί ναοί έχουν προγραμματίσει να τελέσουν δύο και τρεις Θείες Λειτουργίες, αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο στις ενορίες όπου υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός ιερέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ