ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα 2020: Πώς γίνονται σήμερα οι μετακινήσεις

Χριστούγεννα 2020: Πώς γίνονται σήμερα οι μετακινήσεις
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, όλα είναι διαφορετικά λόγω της πανδημίας.

Έτσι, με στόχο την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει και σήμερα.

Ειδικότερα, για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Η μετακίνηση γίνεται με SMS στο 13033, κωδικός 6 και μόνο μέχρι τις 22:00 το βράδυ, αυστηρά.

Επισημαίνεται ότι χρειάζεται διαφορετικό SMS για την μετάβαση στο συγγενικό σπίτι που είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαφορετικό για την επιστροφή, όπως διευκρίνισε χτες και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή εορταστική συνάθροιση, επιτρέπονται εννέα άτομα, από δύο οικογένειες. Σε περίπτωση υπεράριθμων, σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο ίδιο όχημα

Ιδιαίτερα για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δόθηκε διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα –μέλη της ίδιας οικογένειας– αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Θόδωρος Χρονόπουλος είπε ότι οι αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όχι μόνο για να κάνουν ελέγχους στα μπλόκα και να βεβαιώνουν παραβάσεις, αλλά και για να διευκολύνουν την κίνηση των αυτοκινήτων, εφόσον απαιτηθεί από «μαζική μετακίνηση» πολιτών την παραμονή και ανήμερα των Εορτών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση της «ελευθερίας» των δύο ημερών με σύνεση και χωρίς να κάνουν κατάχρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ