ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτόγνωρα Χριστούγεννα στις εκκλησίες της χώρας

Πρωτόγνωρα Χριστούγεννα στις εκκλησίες της χώρας
INTIME NEWS

Με αυστηρούς περιορισμούς λειτουργούν σήμερα ανήμερα των Χριστουγέννων, οι εκκλησίες και οι ιεροί ναοί στη χώρα, υπό τη σκιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού

Μπορεί η κατάνυξη και η ελπίδα που φέρει η γέννηση του θεανθρώπου να ήταν ίδια, όμως όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν εντελώς διαφορετικά, καθώς οι περιορισμοί που «γέννησε» η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πρωτόγνωρες εικόνες.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας επιτρέπεται να εκκλησιαστούν έως και 25 άτομα, με την τήρηση της αναλογίας ένα άτομο ανά 15 τμ ναού. Στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τα 50 άτομα, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Για την αποφυγή εικόνων συνωστισμού, σε ορισμένους ναούς θα γίνουν δύο ή ακόμη και τρεις Λειτουργίες.

Πιστοί περιμένουν στην είσοδο για να εισέλθουν για να προσκυνήσουν, ενώ μπαίνουν μέσα ανά δύο άτομα.

Η μετάβαση στους ναούς γίνεται υποχρεωτικά με SMS στο 13033 και κωδικό 6. Στην περίπτωση παραβίασης των μέτρων, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ για τους ευρισκόμενους στο ναό -που διπλασιάζεται χωρίς το SMS- και 1.500 ευρώ για τον ιερέα.

Οι ίδιοι περιορισμοί θα επαναληφθούν για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήδη αρκετές ενορίες έχουν ενημερώσει από τις προηγούμενες ημέρες τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός.

Οι οδηγίες που έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος στις κατά τόπους Μητροπόλεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με τους ιερείς να καλούνται να τηρήσουν κατά γράμμα όσα προβλέπει η ΚΥΑ ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

Κλειστοί οι ναοί στη Δράμα την ώρα της Θείας Λειτουργίας

Υπενθυμίζεται ότι στη Δράμα οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς, αφού σύμφωνα με απόφαση του μητροπολίτη Παύλου η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στους ναούς της πόλης θα τελεσθεί κεκλεισμένων των θυρών ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα συνωστισμού, αλλά και για να μην αναγκαστούν οι ιερείς να μπουν στη διαδικασία να επιλέξουν ποιος θα μπει και ποιος όχι.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι ναοί θα ανοίξουν τις πόρτες τους, ώστε όσοι το επιθυμούν να μπορούν να προσευχηθούν -σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ