ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα σε πιστούς που δεν φορούσαν μάσκα

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα σε πιστούς που δεν φορούσαν μάσκα
ΙΝΤΙΜΕ

Διοικητικά πρόστιμά ύψους τριακοσίων ευρώ επιβλήθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων σε τρεις πιστούς που βρίσκονταν σε Ιερό Ναό του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, καθώς δεν φορούσαν μάσκα, όπως ορίζεται από τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα άτομο βρισκόταν εντός του ναού, ενώ τα άλλα δύο στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στους ναούς της χώρας επιτρέπεται να εκκλησιαστούν έως και 25 άτομα, με την τήρηση της αναλογίας ένα άτομο ανά 15 τμ ναού. Στους μητροπολιτικούς ναούς ο αριθμός αυτός δύναται να φθάσει μέχρι τα 50 άτομα, εφόσον βεβαίως τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας τούς το επιτρέπουν.

Για την αποφυγή εικόνων συνωστισμού, σε ορισμένους ναούς έγιναν δύο ή ακόμη και τρεις Λειτουργίες και οι πιστοί περίμεναν στην είσοδο για να εισέλθουν για να προσκυνήσουν.

Οι ίδιοι περιορισμοί θα επαναληφθούν για την Πρωτοχρονιά και των Φώτων, που επίσης δεν θα επιτραπεί ο Αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήδη αρκετές ενορίες έχουν ενημερώσει από τις προηγούμενες ημέρες τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός.

Οι οδηγίες που έχει δώσει η Ιερά Σύνοδος στις κατά τόπους Μητροπόλεις είναι ιδιαίτερα αυστηρές, με τους ιερείς να καλούνται να τηρήσουν κατά γράμμα όσα προβλέπει η ΚΥΑ ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ