ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πρεμιέρα για την Επιχείρηση «Ελευθερία» - Έφθασαν τα πρώτα εμβόλια

Κορωνοϊός: Πρεμιέρα για την Επιχείρηση «Ελευθερία» - Έφθασαν τα πρώτα εμβόλια
AP Photo/Ariel Schalit

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό των Pfizer και BioΝTech βρίσκονται στην Ελλάδα από το απόγευμα της Παρασκευής, ανήμερα των Χριστουγέννων, ενόψει της πολυαναμενόμενης έναρξης των εμβολιασμών. Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει έναρξη των εμβολιασμών την ίδια μέρα, στις 27 Δεκεμβρίου, και στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, κάτω από άκρα μυστικότητα και ισχυρή αστυνομική συνοδεία 9.750 δόσεις του εμβολίου πέρασαν τα σύνορα του Προμαχώνα στις έξι το απόγευμα, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Η πρώτη αυτή παρτίδα των εμβολίων αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Όπως έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του εθνικού σχεδίου «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου, του νέου έτους.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca.

Οι τρεις φάσεις εμβολιασμού

Σε 1η φάση θα εμβολιαστούν: Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας. διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται και 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Σε 2η φάση θα εμβολιαστούν: Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Προσωπικό για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους. Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Σε 3η φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Τα εμβόλια θα αποθηκεύονται σε πέντε εγκεκριμένες αποθήκες που πληρούν προδιαγραφές ακόμη και των πλέον απαιτητικών εμβολίων (όπως των BioNTech/ Pfizer, που απαιτεί συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C). Περισσότερα Κέντρα Αποθήκευσης μπορεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με τον όγκο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμβολίων, που θα παραληφθούν από τις παραγωγούς εταιρείες. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα εφοδιάζει συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού με κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους. Σε ημερήσια βάση, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα διενεργούν ποσοτική απογραφή του αποθέματος εμβολίων και θα ενημερώνουν την κεντρική εφαρμογή εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ασφάλεια των Κέντρων Αποθήκευσης θα διασφαλιστεί με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η διανομή στα Κέντρα Εμβολιασμού θα στηρίζεται στο Σχέδιο Προτεραιοποίησης Εμβολιασμών. Τα Κέντρα Αποθήκευσης θα λαμβάνουν καθημερινή ενημέρωση από το Κέντρο Συντονισμού και θα επικοινωνούν απευθείας με τις εταιρείες διανομών για την μεταφορά. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα υλικά για την προετοιμασία των παραδόσεων των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παραγωγού εταιρείας. Τα εμβόλια θα συσκευάζονται σε ειδικά σχεδιασμένα ισοθερμικά κιβώτια -που έχουν υποβληθεί σε σειρά ελέγχων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- των οποίων οι συνθήκες θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά των εμβολίων θα παρακολουθούνται μέσω καταγραφικών συσκευών. Βασική προϋπόθεση κατά τη μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα είναι η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στους ψυκτικούς θαλάμους για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας κατά τη χορήγηση.

Το ραντεβού για το εμβόλιο

Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού, από τον Ιανουάριο θα γίνεται είτε με τα στοιχεία TAXIS μέσω της ιστοσελίδας http://emvolio.gov.gr, είτε επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού θα προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Οι περιοχές που θα γίνει ο εμβολιασμός

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.

Αναλυτικά τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική περιφέρεια έχουν ως εξής:

  • Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα
  • Στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, 123 κέντρα εμβολιασμού
  • Στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 129 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 144 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, 176 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, 66 κέντρα εμβολιασμού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ