ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Με αιφνιδιασμούς από την κυβέρνηση και η παράλληλη επιχείρηση

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Με αιφνιδιασμούς από την κυβέρνηση και η παράλληλη επιχείρηση
AP Photo/Yorgos Karahalis

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, η επιχείρηση «Ελευθερία», το γιγαντιαίο εγχείρημα εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού κατά του νέου κορωνοϊού.

Τη στιγμή που όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου θα ανοίξει η αυλαία του εθνικού σχεδίου και εν συνεχεία στα υπόλοιπα σημεία, στο «war room» που έχει αναπτυχθεί στο στρατηγείο της Πολιτικής Προστασίας, θα εξελίσσεται ταυτόχρονα ένα από τα κρισιμότερα στάδια της εκστρατείας εμβολιασμού.

Μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων για κάθε πτυχή της διαδικασίας. Δεδομένα τα οποία θα λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο και θα αφορούν στην καταγραφή των χρόνων και στοιχείων αναφοράς για την τήρηση των πρωτοκόλλων, στατιστικά, αλλά και προσδιοριστικά data για το προφίλ των ληπτών.

Άλλωστε η πρεμιέρα των εμβολιασμών αποτελεί την πλέον ρεαλιστική δοκιμή, ώστε εάν κριθεί αναγκαίο να γίνουν προσαρμογές στις προβλέψεις του αρχικού σχεδίου. Στόχος αφ’ ενός είναι να εξαλειφθεί κάθε ρίσκο που θα διακινδυνεύει την ασφαλή και επιτυχή έκβαση της πρώτης φάσης και αφ’ ετέρου να τεθούν οι βάσεις για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του σχεδίου στο στάδιο των μαζικών εμβολιασμών.

Σε όλα τα στάδια και όσο ξεδιπλώνεται η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, θα αξιοποιείται το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Μετά την «πρόωρη» άφιξη της πρώτης παρτίδας των δόσεων, όπως είχε προϊδεάσει το CNN Greece, ακολούθησαν κι άλλες ανατροπές που αφορούν στον προγραμματισμό των πρώτων εμβολιασμών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τελικώς θα εμβολιαστεί στο νοσοκομείο «Αττικόν», μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα. Μια επιλογή προδήλως συμβολική αφού το «Αττικόν» είναι η «έδρα» του καθηγητή Τσιόδρα.

Η πρώτη Ελληνίδα πάντως που θα κάνει το εμβόλιο θα είναι η νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, Ευσταθία Καμπισιούλη στις 13:00 ενώ τριάντα λεπτά αργότερα θα μπει ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό των συμβολισμών, με τον φιλοξενούμενο στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Ευαγγελισμού, Μιχάλη Γιοβανίδη.

Διαβάστε αναλυτικά:
Αυτή είναι η νοσηλεύτρια που θα εμβολιαστεί πρώτη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα στην πρεμιέρα των εμβολιασμών θα είναι το ακόλουθο:

13:00 Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν

14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν

15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

15:30 Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Η διαδικασία για ραντεβού

Στην πρώτη φάση του σχεδίου εκτός από το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίας της κυβέρνησης, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, μαζί με τους διαμένοντες και το προσωπικό στους οίκους ευγηρίας, το σύνολο των διαμένοντων, ασθενών και δυναμικό στις δομές φροντίδας των χρόνιων πασχόντων και στα κέντρα αποκατάστασης.

Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων.

Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού, από τον Ιανουάριο θα γίνεται είτε με τα στοιχεία TAXIS μέσω της ιστοσελίδας http://emvolio.gov.gr, είτε επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού θα προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.

Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Οι τρεις φάσεις εμβολιασμού

Σε 1η φάση θα εμβολιαστούν: Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών. Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας. διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης. Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται και 45 αξιωματούχοι που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Σε 2η φάση θα εμβολιαστούν: Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Προσωπικό για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους. Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Σε 3η φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Τα εμβόλια θα αποθηκεύονται σε πέντε εγκεκριμένες αποθήκες που πληρούν προδιαγραφές ακόμη και των πλέον απαιτητικών εμβολίων (όπως των BioNTech/ Pfizer, που απαιτεί συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C). Περισσότερα Κέντρα Αποθήκευσης μπορεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με τον όγκο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμβολίων, που θα παραληφθούν από τις παραγωγούς εταιρείες. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα εφοδιάζει συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού με κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους. Σε ημερήσια βάση, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα διενεργούν ποσοτική απογραφή του αποθέματος εμβολίων και θα ενημερώνουν την κεντρική εφαρμογή εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ασφάλεια των Κέντρων Αποθήκευσης θα διασφαλιστεί με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η διανομή στα Κέντρα Εμβολιασμού θα στηρίζεται στο Σχέδιο Προτεραιοποίησης Εμβολιασμών. Τα Κέντρα Αποθήκευσης θα λαμβάνουν καθημερινή ενημέρωση από το Κέντρο Συντονισμού και θα επικοινωνούν απευθείας με τις εταιρείες διανομών για την μεταφορά. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα υλικά για την προετοιμασία των παραδόσεων των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παραγωγού εταιρείας. Τα εμβόλια θα συσκευάζονται σε ειδικά σχεδιασμένα ισοθερμικά κιβώτια -που έχουν υποβληθεί σε σειρά ελέγχων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- των οποίων οι συνθήκες θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά των εμβολίων θα παρακολουθούνται μέσω καταγραφικών συσκευών. Βασική προϋπόθεση κατά τη μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα είναι η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στους ψυκτικούς θαλάμους για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας κατά τη χορήγηση.

Οι περιοχές που θα γίνει ο εμβολιασμός

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.

Αναλυτικά τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική περιφέρεια έχουν ως εξής:

  • Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα
  • Στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, 123 κέντρα εμβολιασμού
  • Στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 129 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 144 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, 176 κέντρα εμβολιασμού
  • Στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, 66 κέντρα εμβολιασμού

Πάνω από 1,2 εκατ. εμβόλια Pfizer/BioNTech στην Ελλάδα

Όπως έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του εθνικού σχεδίου «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.

Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρας μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου, του νέου έτους.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ