ΕΛΛΑΔΑ

Γκάγκα: Γιατί εγκρίθηκε τόσο γρήγορα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Γκάγκα: Γιατί εγκρίθηκε τόσο γρήγορα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
INTIME/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για το εμβόλιο και την παραφιλολογία γύρω από αυτό μίλησε η Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια της 7ης Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Όπως είπε η κα Γκάγκα για τον εμβολιασμό της, δεν αισθάνεται τίποτα, καμία παρενέργεια, παρά μόνο λίγο πόνο όταν πιέζει το σημείο όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια.

Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, είπε πως η πιο διαδεδομένη θεωρία για το εμβόλιο είναι ότι το RNA θα μετατραπεί σε DNA και έτσι θα νοσήσει με κορωνοϊό ο άνθρωπος που θα το κάνει.

Όμως, κάτι τέτοιο δε μπορεί να συμβεί με το εμβόλιο, καθώς η ποσότητα RNA του ιού είναι ελάχιστη.

Επομένως, έχει ελάχιστες έως και καθόλου πιθανότητες ο ιός να λειτουργήσει, όπως λειτουργεί φυσικά, μέσω του εμβολίου.

Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η τεχνολογία των εν λόγω εμβολίων είναι καινούρια.

«Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται κατά του εμβολίου πραγματικά δεν μπορούν να σταθούν», επεσήμανε και προσέθεσε ότι τα εμβόλια είναι μια πολύ ασφαλής λύση.

Σχετικά με το αν έχει εντοπιστεί στον κόσμο κάποια σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο, είπε πως «σε όλα αυτά τα εκατομμύρια που έχουν γίνει, έχουμε ελάχιστες αναφυλακτικές αντιδράσεις, μάλλον λιγότερες από όσες έχουμε συνηθίσει με άλλα εμβόλια».

Η αναφυλαξία είναι κάτι συνηθισμένο ακόμα και με φάρμακα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, εξήγησε η γιατρός.

Υπάρχει έντονο αντιεμβολιαστικό κίνημα, όμως οι μελέτες τους δεν δημοσιεύονται ποτέ σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Η γιατρός, διευκρίνισε όμως ότι «είναι πολύ αυστηρά τα πρωτόκολλα και τα δεδομένα είναι πολύ καλά ελεγμένα».

Ο λόγος που η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου προχώρησε τόσο γρήγορα, όπως είπε η κα Γκάγκα, είναι αφενός η τεχνολογία που είναι πολύ πιο ισχυρή σήμερα και αφετέρου ότι η πανδημία ήταν σε πολύ μεγάλη έξαρση.

Τέλος, η κα Γκάγκα εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ