ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Ασυμβίβαστο το επάγγελμα του εκπαιδευτή οδηγών με αυτό του δημοσίου υπαλλήλου

ΣτΕ: Ασυμβίβαστο το επάγγελμα του εκπαιδευτή οδηγών με αυτό του δημοσίου υπαλλήλου
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Οι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, δεν μπορούν παράλληλα να ασκούν το επάγγελμα του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατεία κρίνοντας συνταγματικό το νόμο 4413/2016 που καθιέρωσε το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του εκπαιδευτή οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές Οδηγών) με αυτό του δημοσίου κ.λπ. υπαλλήλου.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 22 εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οι οποίοι παράλληλα είχαν την ιδιότητα του υπαλλήλου ή συνταξιούχου του Δημόσιου, του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς ο περιορισμός αυτός επιβάλλεται σε συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτών, χωρίς να καταλαμβάνει εκπαιδευτές χειριστών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, κ.λπ., που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις στο Δημόσιο και τελούν υπό ουσιωδώς όμοιες συνθήκες, ενώ ορισμένοι εκ των προσφευγόντων είναι τρίτεκνοι και προστατεύονται από το άρθρο 21 του Συντάγματος.

Ωστόσο με 4 αποφάσεις του το Δ' Τμήμα του ΣτΕ (2675-2678/2020) υιοθέτησε στην ουσία το σκεπτικό των εφετειακών αποφάσεων που είχαν κρίνει ότι οι διατάξεις του νόμου 4413/2016 ως προς το σκέλος που καθιερώνουν το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού των Σχολών Οδηγών, δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), της επαγγελματικής ελευθερίας (άρθρο 5), της ελευθερίας της εργασίας (άρθρο 22) και της αναλογικότητας (άρθρο 25).

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ