ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα σχολείων: «Κληρώνει» για την ημερομηνία επιστροφής - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Άνοιγμα σχολείων: «Κληρώνει» για την ημερομηνία επιστροφής - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις
INTIME

Τα δεδομένα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις εορτές των Χριστουγέννων θα εξεταστούν στη σημερινή εξ αποστάσεως σύσκεψη της Επιτροπής των ειδικών και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει αργότερα το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βασική κατεύθυνση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία βάσει του σχεδιασμού αυτού, εφ' όσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Ενδεικτικό της βούλησης αλλά και της αποφασιστικότητας να ξαναχτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία, είναι το συμβολικό περιεχόμενο του σήματος, που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές προς το CNN Greece.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, εάν κριθεί απαραίτητο για την επαναλειτουργία των σχολείων, η κυβέρνηση θα διατηρήσει ή θα επεκτείνει το καθεστώς αναστολής σε άλλους κλάδους και τομείς.

Δεν έγιναν άλλωστε τυχαία, οι αναφορές του Στέλιου Πέτσα αναφορικά με το πότε θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.

Επιπλέον αναφέρθηκε και τα δεδομένα που θα προσδιορίσουν τις συντεταγμένες της κυβερνητικής ρότας, οι οποίες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας θα αφορούν γενικά την εικόνα της υγειονομικής κατάστασης που θα έχει διαμορφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Και ειδικότερα τον αριθμό των κρουσμάτων, τα επίπεδα της πίεσης που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και ειδικότερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δηλαδή στον αριθμό των διασωληνωμένων σε αυτές. Από αυτούς τους άξονες άλλωστε εξαρτώνται οι αποφάσεις και για τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τακτικά και σε όλους τους τόνους, όπως και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha, είχε παρουσιάσει τον απόλυτο χαρακτήρα της συγκεκριμένης κυβερνητικής προτεραιότητας:

«Θέλουμε τα παιδιά να γυρίσουν στην τάξη το συντομότερο δυνατόν και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι στις 7 Ιανουαρίου».

Σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας αναμένεται να προσδιοριστεί το πλαίσιο επαναφοράς στην κανονικότητα.

Εάν δηλαδή αυτή θα αφορά μόνο στις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή εάν θα γίνει με την ενεργοποίηση του σχήματος «1+1», δηλαδή ταυτόχρονη επαναλειτουργία δημοτικών - γυμνασίων και σε δεύτερο χρόνο των λυκείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ